Evenimentul Zilei > EVZ Special > Spionul dat de MI6 celor de la FBI a schimbat soarta lumii. Clasificatul domn Popov
Spionul dat de MI6 celor de la FBI a schimbat soarta lumii. Clasificatul domn Popov

Spionul dat de MI6 celor de la FBI a schimbat soarta lumii. Clasificatul domn Popov

Bond, James Bond. Măcar o dată în viaţă trebuie să fi auzit această formulare. Nu la fel de populară este originea ei. Cum s-a născut personajul James Bond din celebra serie de filme dedicate spionajului? Dincolo de tributul dedicat ficţiunii, în ADN-ul poveştii îi regăsim pe Dusko Popov şi scriitorul Ian Fleming, ambii foşti spioni de carieră.

În 1912, la Titel, în Serbia, se năştea Dusko Popov, a cărui viaţă şi aventuri, la cât de intense au fost, l-ar fi făcut invidios inclusiv pe celebrul agent 007, conform allthatsinteresting.com. Provenit dintr-o familie foarte bogată, acesta a avut o viaţă în care luxul şi opulenţa au fost prezente din plin.

Când devenise un adolescent în toată puterea cuvântului, tatăl său le-a construit lui şi fratelui său o vilă somptuoasă lângă malurile Adriaticii. Escapadele pe iahturile de lux şi petrecerile scumpe arătau încă de atunci apetenţa lui Dusko pentru „cariera” de playboy.

Chiar dacă nu era de o frumuseţe răpitoare, Dusko avea un şarm şi o putere de convingere care i-au sedus şi pe cei mai mari spioni ai lumii. În asemenea condiţii, femeile din viaţa lui au fost biete victime fără nicio şansă de scăpare din mrejele poate celui mai mare agent din istorie.

Primul mare atu al lui Popov

Pentru educaţia sa, familia a decis să-l trimită la cele mai bune şcoli din Europa, astfel că tânărul a învăţat devreme să vorbească italiana, franceza, germana şi engleza. Faptul că devenise poliglot atât de rapid avea să fie mai târziu un avantaj decisiv.

Popov a petrecut ceva timp la o prestigioasă şcoală din Surrey, de la care a fost exmatriculat după ce a intrat în conflict cu un profesor ce-l surprinsese că fuma. Pedeapsa? Rebelul a fost bătut cu băţul. Decis că nu mai vrea să suporte durerea fizică după o a doua abatere, sârbul a luat băţul din mâinile profesorului şi s-a năpustit asupra acestuia. Aşa s-a terminat experienţa lui în Anglia.

Atras de avocatură pe continent

Revenit în Europa, Dusko şi-a terminat liceul şi a mers la Universitatea din Belgrad pentru a studia Dreptul. Dorea să devină avocat. Odată ce a obţinut licenţa, s-a îndreptat spre Germania, pentru Doctorat şi pentru a-şi îmbunătăţi germana.

Aici îl întâlneşte pe Johann Jebsen, care provenea de asemenea dintr-o familie foarte înstărită şi care avea aceleaşi gusturi de playboy: femei frumoase, petreceri şi maşini sport. Cei doi devin imediat prieteni, iar Popov descria relaţia lor astfel: „Amândoi eram dependenţi de maşinile de lux şi de femei, şi aveam suficienţi bani pentru a le întreţine pe ambele.”

Ura pentru nazişti era la vedere

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.