Spionul care l-a trădat pe Ceaușescu a murit! Trimis în SUA cu o misiune ultrasecretă

Spionul care l-a trădat pe Ceaușescu a murit! Trimis în SUA cu o misiune ultrasecretă

Fostul ofițer al Direcției de Informații Externe care a fost trimis în SUA pentru a planta tehnică de ascultare în interiorul Casei Albe a murit!

Constantin Răuță a fost erou la vremea lui, fiind primul dezertor de calibru din serviciile secrete românești. Răuță a murit, în urmă cu câteva zile, în Statele Unite, după ce a fost operat de urgență și nu a mai putut fi salvat.

Povestea lui Răuță începe în 1969, când, inginer fiind, a câștigat o bursă UNESCO în Italia și Franța. De doi ani, absolvise Facultatea de Telecomunicații, fiind sub lupa Direcției de Informații Externe. La momentul câștigării bursei UNESCO, lui Răduță nu i s-a dat pașaportul decât dacă a promis că la întoarcerea în România va lucra ca ofițer DIE, specializat pe partea tehnică. Cel care i-a cerut acest lucru a fost Andruța Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu.

În 24 noiembrie 1973, cu o săptămână înainte de vizita lui Nicolae Ceaușescu în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon, Răuță a fost trimis cu o misiune specială. Avea în valiza diplomatică mai multe aparate speciale care ar fi trebuit montate în casa de oaspeți de la Casa Alba și chiar în Biroul Oval, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceaușescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a ajuns în SUA, a doua zi, Răuță s-a predat Poliției și a cerut azil politic. De aici a început și povestea lui, în urma căreia a ajuns să fie condamnat la moarte în România. Răuță l-a acuzat toată viața pe secretarul de stat Henry Kissinger de tot ceea i s-a întâmplat, și de faptul că americanii i-au înmânat lui Ceaușescu valiza diplomatică, fără să o deschidă, în care se aflau documente strict secrete dar și tehnica adusă special din România.

”Am informat agenții FBI că doream să folosesc documentele și dovezile pe care le aveam în servieta diplomatică ca să arăt adevărata față a lui Ceaușescu și intențiile sale. De asemenea intenționam să utilizez documentele ca să negociez cu regimul Ceaușescu eliberarea soției și băiatului meu rămași ostatici în București”, a scris Răuță într-o scrisoare deschisă.

Planul lui Răuță s-a năruit repede după ce Nicolae Ceaușescu a amenințat cu anularea vizitei în SUA, dacă spionul sau valiza diplomatică în care se aflau aparatele care trebuiau montate în Casa Albă. ”Servieta și documentele care le aveam trebuiau înapoiate oficialilor români. În aceeași seară, dl. Katzen (spion CIA - n.n.) mi-a mai spus că domnia ta în calitate de secretar de stat ai declarat că servieta mea de serviciu este una diplomatică și că, conform Convenției Diplomatice de la Viena, trebuie returnată guvernului Român”, a mai scris Răuță.

După vizita de stat, Ceaușescu a primit celebra valiză diplomatică, cu care s-a întors în România. În țară, Răuță a fost condamnat la moarte în 1974. A reușit să își ducă familia în SUA abua după cinci ani și nouă luni, la insistențele noului secretat de stat, Cyrus, care a făcut demersurile pe lângă guvernul de la București.

Ulterior, Răuță a lucrat în cadrul unui program american de înarmare a forțelor aeriene.