Spionii chinezi au ajuns în Rusia. Ce voia să afle Beijing-ul din statul lui Putin

Spionii chinezi au ajuns în Rusia. Ce voia să afle Beijing-ul din statul lui Putin Sursa foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Un scandal de spionaj tulbură relația, și așa afectată de războiul din Ucraina, dintre Rusia și China. Iar vestea vine în contextul congresului comuniștilor chinezi.

Tribunalul Regional Tomsk l-a acuzat pe fizicianul rus Aleksandr Lukanin (conform Articoluli 275 din Codul Penal) de trădare. Acesta fura informații importante din Rusia pentru liderii din China.

Tribunalul Regional Tomsk l-a găsit vinovat de înaltă trădare pe fizicianul rus Aleksandr Lukanin (conform Articoluli 275 din Codul Penal), a declarat Serviciul de presă al instanței. Acesta lucra pentru mai mulți oameni importanți din Beijing.

Lukanin a fost reținut în toamna anului 2020 și arestat la începutul lunii octombrie ca inculpat într-un caz de înaltă trădare. Specialistul voia să transfere ilegal tehnologie rusă în China. Familia lui Lukanin a anunţat că acesta a fost plasat în arest pe 30 septembrie 2020. Cu toate astea, nimeni nu le-a oferit alte informații despre el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, membrii Comisiei publice de monitorizare din Moscova l-au descoperit în centrul de arest preventiv Lefortovo din capitală. Tribunalul Regional Tomsk a început să examineze cazul Lukanin pe 13 iulie 2022, potrivit Rador.

Tehnologia chineză este o amenințare

Șeful agenției de informații cibernetice din Marea Britanie consideră că Beijing-ul vrea să dețină toată puterea și că se folosește de tehnologia avansată. China este „o amenințare imensă pentru noi toți”, a mai spus specialistul.

Sursa foto: Xinhua/Ju Peng

Jeremy Fleming, directorul GCHQ, spune că autoritățile comuniste din Beijing încearcă să „modeleze ecosistemul tehnologic global”, folosind tehnologii precum monedele digitale și sistemele de satelit pentru a controla populația Chinei și a crește influența acesteia în întreaga lume.

Într-un discurs public adresat think tank-ului Royal United Services Institute, Fleming intenționează să spună că sistemul de partid unic de la Beijing încearcă să controleze populația Chinei și vede alte țări „fie ca adversari potențiali, fie ca state potențial-cliente, care urmează să fie amenințate, mituite sau constrânse.” El a spus că „la baza acestei credințe este un sentiment de frică”.

China încearcă să fragmenteze infrastructura internetului pentru a exercita un control mai mare în toate statele. Și SUA au interzis firma chineză de tehnologie Huawei ca un risc de securitate, iar în 2020, premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a ordonat ca Huawei să fie scoasă din rețeaua de telecomunicații 5G a Regatului Unit până în 2027.