Spionajul rusesc privind conductele occidentale, cablurile de electricitate și cablurile de comunicații din Marea Nordului este mult mai extins decât se credea anterior, au scris joi "De Tijd" și "L'Echo".
Luni de cercetări efectuate de "Tijd" și de organizația neerlandeză Follow The Money dezvăluie 945 de acțiuni suspecte efectuate de aproape 200 de nave civile rusești în proximitatea acestor infrastructuri critice din Marea Nordului.
Spionajul rusesc a fost foarte activ în Marea Nordului
Anii de spionaj au oferit Rusiei informații esențiale în cazul în care ar dori să saboteze unul dintre gazoductele occidentale sau să le deterioreze, să intercepteze sau să modifice cablurile de comunicații, conform La Libre Begique.
Potrivit De Tijd și FTM, 167 de nave rusești nemilitare au efectuat 945 de acțiuni suspecte în apropierea infrastructurii critice din Marea Nordului în ultimii zece ani. Acțiunile au implicat nave de cercetare, nave de marfă, nave frigorifice, cisterne, bărci de pescuit și chiar nave de pasageri.
„Acțiunile suspecte” au avut loc în zonele economice ale țărilor din Marea Nordului, Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Germania, Regatul Unit și Norvegia. Navele rusești ajungeau întotdeauna la un kilometru de țevi și cabluri și zăboveau acolo.
Infrastructura subacvatică nu a fost monitorizată corespunzător
„Tiparele de navigație neobișnuite nu sunt neapărat suspecte. Dimpotrivă, asta se întâmplă foarte des, chiar și cu navele non-rusești”, a declarat Thomas De Spiegelaere, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Transport Național, pentru De Tijd.
„Dar este suspect dacă asta se întâmplă deasupra conductelor și cablurilor.”
Există multe preocupări în Europa cu privire la spionajul rusesc care vizează cablurile și țevile de pe fundul mării pentru sabotare, atingere sau manipulare.
„Este absolut adevărat că infrastructura noastră subacvatică nu a fost monitorizată corespunzător de ani de zile. Până de curând, aceasta nu a fost niciodată o prioritate în ceea ce privește securitatea”, a recunoscut De Spiegelaere. „Nu ne-am gândit niciodată că acele țevi și cabluri ar putea fi sabotate.” El a adăugat că armata a fost mai atentă la acest lucru din 2019, mai ales după sabotarea gazoductului Nord Stream în 2022.
„Nu a fost detectat niciun sabotaj pe cablurile belgiene sau olandeze”, a spus De Spiegelaere.
„Dar explozibili au fost găsiți pe un cablu britanic la începutul crizei din Ucraina.” Traducere: Rador Radio România