Spionajul rus a pierdut 11 agenţi în Statele Unite

Spionajul rus a pierdut 11 agenţi în Statele Unite

Contraspionajul american a desfiinţat o reţea de spioni plasaţi de serviciile ruse de informaţii externe în mediile politice, după o operaţiune derulată pe parcursul a zece ani.

FBI a arestat recent zece persoane sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei, în urma unei operaţiuni de amploare care a debutat încă din timpul administraţiei Clinton, a anunţat, ieri, Departamentul american al Justiţiei.

Totul a culminat duminica trecută, când suspecţii au fost reţinuţi în Boston, New York, New Jersey şi în districtul Arlington, din statul Virginia. Un al 11-lea suspect a fost reţinut, ieri, pe aeroportul din oraşul cipriot Larnaca, autorităţile americane demarând deja procedurile de extrădare. Cinci dintre suspecţi au compărut deja în faţa unui tribunal federal din New York.

În slujba SVR

Potrivit anchetatorilor, grupul celor 11 fusese instruit să se infiltreze în diferite centre de reflecţie, unde ar fi intrat în contact cu persoane influente în cercurile de la Washington şi de la care puteau obţine informaţii sensibile fără a atrage atenţia.

Armamentul nuclear, politica SUA faţă de Iran, conducerea CIA şi politica Congresului erau ţintele prioritare ale suspecţilor. FBI nu a dezvăluit încă dacă suspecţii au reuşit să pericliteze într-un fel securitatea naţională.

"Nu îmi amintesc un caz în care să fi prins zece agenţi secreţi ai unui alt stat dintr-o singură lovitură", a declarat un oficial implicat în operaţiunea care a avut toate ingredientele specifice - supravegheri video, filaje, microfoane ascunse, precum şi percheziţii efectuate în locuinţele suspecţilor cât timp aceştia erau plecaţi, scrie "Washington Post".

Arestarea celor 11 a avut loc la doar câteva zile după vizita în SUA a liderului de la Moscova, Dmitri Medvedev, şi, deşi preşedintele Barack Obama nu a fost iniţial mulţumit de momentul ales de FBI pentru finalizarea operaţiunii, acesta şi-a dat acordul după ce a fost avertizat că unii dintre agenţii plasaţi de SVR, serviciul rus de informaţii externe, ar putea părăsi ţara.

Ministerul rus de Externe a calificat ieri arestarea celor 11 drept "nefondată" şi "rău intenţionată". "Este deplorabil că totul s-a petrecut în contextul relansării relaţiilor ruso-americane, anunţată chiar de administraţia de la Washington", se arată într-un comunicat al ministerului.

CAZ ISTORIC

Ames, analistul care a trădat SUA Cei 11 suspecţi arestaţi de auto rităţile americane se adaugă unei lungi liste de spioni care au cules informaţii sensibile pentru serviciile ruse de securitate.

Aldrich Ames, un analist care a lucrat pen tru CIA timp de 31 de ani, a fost condamnat în 1994 la închisoare pe viaţă pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice şi, apoi, a Rusiei, servicii pentru care a primit 2,5 milioane de dolari.

Ames a furnizat Moscovei timp de aproape zece ani informaţii care au compromis peste 100 de operaţiuni ale CIA şi au dus la execuţia a zece agenţi dubli utilizaţi de SUA. El a atras atenţia contraspionajului american prin viaţa opulentă pe care a început s-o ducă.

Ne puteți urmări și pe Google News