Spionaj la nivel înalt. Diplomați ruși expulzați de NATO. Moscova amenință cu represalii

Spionaj la nivel înalt. Diplomați ruși expulzați de NATO. Moscova amenință cu represalii

O oficialitate a alianței nord-atlantice a declarat miercuri că NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau „ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi''.

„De asemenea, putem confirma că am redus la 10 numărul posturilor pe care Federaţia Rusă le poate acredita la NATO'', a precizat reprezentantul organizaţiei nord-atlantice.

„Politica NATO faţă de Rusia rămâne consecventă. Ne-am consolidat descurajarea şi apărarea ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, deşi în acelaşi timp rămânem deschişi pentru un dialog substanţial'', a adăugat el.

La scurt timp, Moscova a reacţionat, declarând că va răspunde la decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi despre care Alianţa susţine că erau ofiţeri de informaţii nedeclaraţi, a afirmat parlamentarul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sluţki este preşedintele comisiei pentru afaceri internaţionale a camerei inferioare a parlamentului rus.

Este a doua oară când alianța ia măsuri de o asemenea amploare împotriva Rusiei

Relațiile dintre NATO și Rusia sunt tensionate în acest moment iar contactele oficiale au fost limitate de când Moscova a anexat ilegal Peninsula Crimeea de la Ucranina în 2014.

Alianța occidentală cu 30 de membri este, de asemenea, îngrijorată de rachetele nucleare dezvoltate de Rusia în ultima perioadă, de intrările dese în spațiul aerian NATO și de hărțuirea navelor aliate de avioanele de luptă rusești.

Principalul forum de dialog între cele două părți, Consiliul NATO-Rusia, este în acest moment blocat.

„NATO a propus să organizeze o altă reuniune a Consiliului NATO-Rusia în urmă cu peste 18 luni, iar această propunere este valabilă. Mingea se află în curtea Rusiei", a spus oficialul, potrivit europalibera.org.

Este a doua oară când alianța ia măsuri de o asemenea amploare împotriva Rusiei, după ce a expulzat șapte diplomați ruși din misiunea rusă la NATO după otrăvirea, în 2018, a fostului ofițer militar rus de informații Serghei Skripal, în orașul britanic Salisbury.

Aceste expulzări au fost urmate de alte expulzări în masă ale ofițerilor de informații ruși din țările aliate.

La acea vreme, NATO a redus, de asemenea, dimensiunea misiunii ruse de la 30 la 20 de persoane.