Spionaj la Bruxelles. Telefoanele oficialilor, supravegheate
- Bianca Ion
- 21 februarie 2024, 19:05
Spionaj la Bruxelles. În urma descoperirii unor urme de spionaj pe două dispozitive, Parlamentul European a solicitat membrilor Subcomisiei pentru Apărare să își verifice telefoanele pentru a detecta eventuale programe de spionaj.
Spionaj la Bruxelles. Membrii Subcomisiei pentru Apărare au fost avertizați de Parlamentul European să își verifice telefoanele.
Caz de spionaj la Bruxelles
Conform unui e-mail intern, membrii și personalul din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Camerei au avut telefoanele afectate de instrumente de supraveghere intruzivă. Toți legislatorii din subcomitet au primit sfatul de a-și prezenta telefoanele la serviciul IT al instituției pentru a fi supuse verificărilor, potrivit publicației POLITICO.
Parlamentul European, în alertă
Parlamentul European este în alertă maximă în fața amenințărilor cibernetice și interferențelor străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie. În luna decembrie, o analiză internă a relevat că securitatea cibernetică a instituției "nu a atins încă standardele industriei" și "nu este complet aliniată cu nivelul de amenințare" reprezentat de hackerii susținuți de stat și alte grupuri de amenințare.
Un membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare s-a prezentat marți pentru un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de program de spionaj pe telefonul său. Membrul a declarat că nu a fost imediat clar de ce a fost vizat.
Telefoanele oficialilor sunt verificate
Delphine Colard, purtătorul de cuvânt adjunct al Parlamentului, a afirmat într-un comunicat că "descoperirea unor urme în două dispozitive" a condus la expedierea unui e-mail în care deputaților li se cere să-și verifice telefoanele.
„În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor urmărite de Subcomisia pentru Securitate și Apărare, o atenție sporită este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care sprijină activitatea acesteia”, se arată în declarație.
Informațiile noi vin în urma unor incidente anterioare în care alți membri ai Parlamentului European au fost afectați de programe de spionaj.
Serviciul IT al Parlamentului a introdus în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru depistarea programelor de spionaj. Acesta a efectuat "sute de operațiuni" de la lansarea programului, conform declarației oficiale.
Atac cibernetic și în România
Camera Deputaților a fost ținta unui atac cibernetic la finalul lunii ianuarie. În urma acestuia au fost sustrase informații confidențiale referitoare la mai mulți politicieni.
Hackerii s-ar fi lăudat în online că au spart baza de date de la Camera Deputaților, iar dacă nu li se dă ce vor, vor face aceste date publice. În semn de amenințare, chiar au publicat o serie de fotografii cu date personale.
În urma atacului s-a sustras cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu și cea a lui Kelemen Hunor. Printre aceste date se numără și mai multe contracte pe care politicienii le au cu diferite bănci sau date de identificare ale autoturismelor.