Spioana și regele! Spumoasa aventură a unei franțuzoaice cu un rege italian

Spioana și regele! Spumoasa aventură a unei franțuzoaice cu un rege italian

Spioana și regele! Spumoasa aventură a unei franțuzoaice cu un rege italian. Jeanne di Verrua și relația cu Vittorio Amedeo di Sardinia

Spioana și regele! Spumoasa aventură a unei franțuzoaice cu un rege italian. Jeanne di Verrua și relația cu Vittorio Amedeo di Sardinia

Deși între franțuzoaica Jeanne di Verrua și Vittorio Amedeo a fost o poveste de dragoste, nematerializată în căsnicie pentru că ea era o favorită regală și regele era căsătorit, literatura și cinematografia nu au fost prea generoase în complimente la adresa ei. Dacă pentru Alexandre Dumas.  Jeanne a fost „Dama de voluptate”, într-un roman publicat în 1863, pentru cinematografie, franțuzoaica a fost „târfa regelui”, așa cum a fost intitulat un film care a avut premiera acum 34 de ani în 1990. Jeanne din Verrua a avut patru copii cu soțul ei legitim și încă doi cu Vittorio Amedeo, căruia i-a fost amantă de cursă lungă.

Spioana. O franțuzoaică la curtea Sardiniei

Despre Jeanne di Verrua, s-a spus că a fost ceea ce numim „spioană de alcov”. Rivalitățile franco-italiene erau la ordinea zilei în veacurile XVII-XVIII, după faimoasele războaie italiene din veacul al XVI-lea. Jeanne di Verrua se numise la naștere Jeanne Baptiste d Albert  de Luynes. Se născuse  la 18 ianuarie 1670. A devenit contesă di  Verrua în 1683, cînd s-a căsătorit cu Joseph Ignatio Scaglia, conte di Verrua. Va ajunge în apropierea familiei fondatoare a Regatului Sardiniei și apoi Italiei pentru că mama ei era doamnă în serviciul Ducesei de Savoia. În plus, soțul ei era colonel aflat în serviciul diplomatic al Ducelui de Savoia.

Spioana și Regele. Favorita și celebra ei colecție de artă

Vittorio Amedeo di Sardinia s-a născut la 14 mai 1666. A domnit  succesiv ca Rege al Siciliei, Duce de Savoia, Rege al Sardiniei între 1675 și 1730 (a fost în toată această perioadă Duce de Savoia, a domnit în Sicilia între 1713 și 1720 și în Sardinia între 1720 și 1730).  A pus bazele nucleului statal al Sardiniei care va constitui alături de Piemont, punctul de pornire în procesul de unificare politică a Italiei, în secolul XIX, sub auspiciile Casei de Savoia.

În 1688, la balurile de la Torino, parte a Regatului Sardiniei și capitală a regiunii Piemonte din Italia, Vittorio Amedeo se îndrăgosteșe de contesa di Verrua și aceasa îi devine amantă,  Inițial, ea s-a mulțumit să fie în suita Anei Maria, soția lui Vittorio Amedeo, dar se pare că unchiul ei, nimeni altul decât Regele Soare, Ludovic al XIV-lea i-a sugerat să cedeze avansurilor ducelui de Savoya, viitor rege, Vittorio Amedeo di Sardinia.

Cei doi au o relație pasională, timp în care contesa a devenit foarte bogată, având o imensă colecție de obiecte de artă. Din cauza unor intrigi și a unor probleme financiare, contesa di Verrua. după 12 ani de relație cu Vittorio Amedeo  a fugit în Franța, în 1700. Și-a lăsat cei doi copii  făcuți cu Vittorio Amedeo în Italia, dar a luat  cu ea marea ei colecție de bijuterii, obiecte de artă, tablouri etc, Soțul contesei di Verua  a murit  în 1704, în bătălia de la Blenheim.

Când a murit Vittorio

Fostul ei amant, Vittorio Amedeo, căruia ea îi dăruise doi copii,  va muri la 31 octombrie 1732, după ce abdicase cu doi ani înainte în 1730. Contesa di Verrua a devenit bogată, influentă. a avut un mare salon literar. A purtat corespondență cu notabilități franceze. Averea sa în timpul regenței ducelui de Orleans a crescut grație jocului speculativ al lui John Law.  A construit o reședință spațioasă demolată la 1894. Clădirea a fost celebră fiindcă a fost locul  unde înainte de demolare s-a luat decizia condamnării căpitanului Dreyfus în cunoscuta afacere politică a secolului XIX.

Contesa di Verrua a murit la 66 de ani, la 18 noiembrie 1736, la Paris.  Trebuie să rămânem la ideea că Jeanne di Verrua a fost agentul secret al Regelui Ludovic al XIV-lea în Italia, în contextul complicatelor intrigi dintre Spania, Austria, Statul Papal și Franța. Faptul că a trăit o vârstă venerabilă, murind la 36 de ani de la încheierea misiunii sale secrete de circa 17 ani ( a ajuns în Italia la 13 ani, a devenit amanta lui Vittorio Amedeo la 18 ani, a părăsit Italia la 3o de ani), înseamnă că și-a îndeplinit cu succes sarcinile încredințate de Regele Soare.

Ne puteți urmări și pe Google News