„Speră”, cartea de memorii a Papei Francisc: Umor, emoție, dramatism

Papa Francisc. Sursa foto: flickr.com

Autobiografia Papei Francisc „Speră”, prima carte de memorii din istorie scrisă de un Pontif, va fi lansată simultan în peste 80 de țări (fiind tradusă în principalele limbi de circuit internaţiomal) în ianuarie 2025, cu ocazia Jubileului.

Anunțul a fost dat de editura Mondadori, care gestionează drepturile lucrării la nivel mondial, joi, la Frankfurt Buchmesse 2024, unde Italia este țara invitată de onoare.

Scris împreună cu Carlo Musso, fost director editorial de non-ficțiune la editurile Piemme și Sperling & Kupfer și apoi fondator al mărcii independente Libreria Pienogiorno, acest document excepțional realizat din dorinţa Papei Francisc, inițial, ar fi trebuit să fie publicat abia după moartea sa, însă Jubileul Speranţei anunțat pentru 2025 și exigenţele vremurilor actuale l-au determinat pe pontif să dezvăluie acum această moștenire prețioasă, scrie ansa.it.

Papa Francisc: Totul se naște pentru a înflori într-o primăvară veșnică

„Cartea vieții mele este povestea unei călătorii a speranței pe care nu mi-o pot imagina separată de cea a familiei mele, a poporului meu, a întregului popor al lui Dumnezeu.

În acelaşi timp este, în fiecare pagină, în fiecare pas, și cartea celor care au mers alături de mine, a celor care ne-au precedat, a celor care ne vor urma” comentează Papa Francisc în nota de anticipare a publicării volumului. „O autobiografie nu este literatura noastră privată, ci mai degrabă geanta noastră de călătorie. Iar memoria nu este doar ceea ce ne amintim, ci ceea ce ne înconjoară. Nu vorbește doar despre ceea ce a fost, ci despre ceea ce va fi. Pare ieri, și în schimb este mâine. Totul se naște pentru a înflori într-o primăvară veșnică, în cele din urmă, vom spune doar: Nu-mi amintesc nimic în care să nu fii Tu”.

Curaj și profeție

Memoriile Papei Francisc. Sursa foto: penguinrandomhouse.com

Cartea este bogată în revelații și povești inedite, incitantă și foarte umană, emoționantă și dramatică, dar și capabilă de umor autentic. Memoriile Papei Francisc încep în primii ani ai secolului al XX-lea, cu relatarea rădăcinilor italiene și a emigrației aventuroase a strămoșilor săi în America latină, continuând cu perioada copilăriei, a tinereții, a alegerii vocaționale, a maturităţii, până a acoperi întregul pontificat și timpul prezent. Un text de o mare putere narativă, în care Papa, prin povestea sa autobiografică, abordează cu sinceritate, curaj și profeție până și cele mai importante și dezbătute teme ale lumii noastre contemporane, precum și problemele cruciale ale slujirii sale ca pastor universal al Bisericii.

„A fost o aventură lungă, intensă, care a ocupat ultimii șase ani: lucrările de redactare au început în martie 2019 și se vor încheia în următoarele câteva săptămâni”, comentează Musso.

Volumul, menit să reprezinte o moștenire de speranță pentru generațiile viitoare, este îmbogățit de câteva fotografii extraordinare, multe dintre ele private și inedite, oferite cu multă disponibilitate de Papa Francisc.

Editorii implicați până în prezent în publicarea cărţii sunt: Italia Mondadori, SUA Random House, Marea Britanie Viking, Canada Penguin Random House, Franța Albin Michel, Germania Penguin Random House / Kösel-Verlag, Spania Penguin Random House, Portugalia Penguin Random House, Brazilia Companhia das letras, Croația Znanje, Slovacia Ikar, Ungaria Kossuth Kiado, România Polirom, Grecia Gutenberg Dardanos, Korea Catholic Publishing House, Catalonia Penguin Random House / Rosa del vents, Polonia Swiat Ksiazki, Lituania Lituanian Writers Union, Cehia Euromedia.

(Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMANIA)