Spania oferă 246.000 de locuri de muncă în construcții. Se caută dulgheri, electricieni și zidari

Spania oferă 246.000 de locuri de muncă în construcții. Se caută dulgheri, electricieni și zidari Sursa: Arhiva EVZ

Spania va angaja peste 246.000 de dulgheri, electricieni și zidari din străinătate. Această decizie de angajare în masă face parte din Planul de redresare

Spania este pregătită să primească muncitori în construcții din străinătate. De luni, 31 octombrie, catalogul ocupațiilor greu de acoperit, o listă care include profilul profesioniștilor care, teoretic, nu există în Spania, va fi extins cu 31 de meserii, toate legate de construcții.

Se caută zidari, maiștri în construcții, dulgheri, sudori, electricieni, instalatori, operatori de stivuitoare, instalatori de sisteme de hidroizolație și multe alte meserii din domeniul construcțiilor. Această decizie de angajare a sute de mii de profesioniști în construcții din străinătate face parte din Planul de redresare, strategia pentru care se vor distribui 140.000 de milioane de euro din fonduri europene pentru a combate criza.

Spania pune la dispoziție 246.000 de noi locuri de muncă, „un volum mai mare din forța de muncă disponibilă în prezent în Spania”, potrivit raportului la care a avut acces cotidianul El Pais în care Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor și Transportul justifica propunerea. Textul afirmă că rata de execuție a fondurilor „trebuie promovată și accelerată în continuare” și că lipsa lucrătorilor „poate periclita progresul investițiilor la ritmul necesar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Combaterea crizei de angajați în Spania

Potrivit lui Adrián Todolí, economist și profesor de Dreptul Muncii la Universitatea din Valencia, „lipsa profesioniștilor în construcții se explică mai ales prin instabilitate, condiții și necesitatea unei pregătiri foarte specifice care necesită o anumită investiție. Este un sector cu puține stimulente. Mulți oameni sunt angajați în ciclurile expansive și mulți oameni sunt concediați când activitatea încetinește. De ce să te antrenezi într-un sector care nu poate garanta un loc de muncă mai mult de doi ani?”.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Raportul ministerial indică faptul că ritmul în execuția Planului de redresare este legat de comportamentul modest al angajării în construcții. Și oferă câteva date: în al doilea trimestru al anului 2020, ocuparea forței de muncă în acest sector a crescut cu 1,01% în termeni anuali, cu mult sub creșterea medie a ocupării totale (4,05%).

Pe de altă parte, cei angajați în construcții au ajuns la 1,34 milioane de muncitori în acel trimestru, cea mai mare cifră din ultimii 11 ani, dar departe de cei 2,7 milioane din 2007. Totuși, potrivit datelor din Sondajul Populației Active (EPA) în în al doilea trimestru al anului 2022, în acest sector sunt 42.200 de șomeri de naționalitate străină, potrivit Stiridiaspora.ro.