Evenimentul Zilei > Justitie > Șpăgile unuia dintre cei mai bine plătiți manageri de spital: un miel de Paște și o sabie de colecție
Șpăgile unuia dintre cei mai bine plătiți manageri de spital: un miel de Paște și o sabie de colecție

Șpăgile unuia dintre cei mai bine plătiți manageri de spital: un miel de Paște și o sabie de colecție

Adrian Strâmbeanu, fostul director al Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, a primit o mită de tot râsul, pentru a influența achizițiile de alimente. Asta, chiar dacă avea un salariu de 1.800 de euro pe lună.

Adrian Strâmbeanu, fostul director al Spitalului Județean de Urgență Ploiești (SUJP), a fost trimis ieri în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul deputatului Mircea Roșca (PNL). Procurorii DNA au investigat în acest caz mai multe intervenții la autorități publice locale, în favoarea unor afaceriști. Este vorba de contracte publice acordate ilegal, cele mai prejudiciate instituții fiind SUJP – cu peste 96.000 de lei, Consiliul Județean Prahova- cu aproximativ 69.000 de lei și DGASPC Centrul Călinești – cu peste 47.000 de lei.

Mita, derizorie

Strâmbeanu este acuzat că a favorizat, într-un conract de livrare de produse alimentare, firma lui Adrian Rotilă,  vărul lui Roșca. În 2013,  directorul a primit de la Rotilă, în perioada Sărbătorilor Pascale, un miel și o sabie de colecție. Și Marian Rotaru, economist la Serviciul Achiziții al SJUP, a primit, în 2013-2014: o ușă din tâmplărie termopan, o masă cu banchete din lemn și o umbrelă pliabilă, pentru grădină, și două excursii în Delta Dunării.

Strâmbeanu a demisionat din funcție în martie 2014, după ce un medic chirurg din acest spital a făcut declarații publice despre lipsa de medicamente și materiale sanitare. În 2010, el avea un salariu de peste 7.700 de lei pe lună şi era, din acest punct de vedere, în primii zece manageri de unităţi medicale din România.

Politicieni și funcționari, judecați

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată, pentru diferite fapte de corupție: Mircea Roșca (foto), Mihail Fâcă (PSD) – fost administrator public al județului Prahova, în prezent secretar de stat în Ministerul Mediului, Adrian Emanuil Semcu (PNL) – fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, Adrian Rotilă- vărul lui Mircea Roșca, Gabriel Stelian Popescu – consilier local al orașului Azuga, Diana Camelia Dumbravă-fost secretar al orașului Azuga și mai mulți funcționari publici.