Unul dintre cei mai bogaţi români, Gruia Stoica (46 de ani), proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a dormit pentru a doua noapte la rând într-o celulă a Arestului Capitalei. Afaceristul, acuzat de cumpărare de influenţă, a fost arestat ieri de judecători pentru 29 de zile.
Acces la liberali
Procurorii DNA susţin că Stoica i-ar fi dat avocatului Doru Boştină o şpagă de trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR. Valoarea contractului: 473.068.410 lei (peste 100 milioane de euro).
Interceptările făcute de procurorii DNA arată modul în care Stoica avea acces la demnitari din Ministerul Transporturilor, în încercarea sa de a ajunge la directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici. Pe lista scurtă a lui Stoica s-au aflat fostul ministru Relu Fenechiu (PNL) şi fostul secretar de stat Călin-Bogdan Găurean (PNL). "Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el", explica afaceristul.
Şpaga urma să fie dată în rate anuale. "Eu vă dau trei milioane. Dar nu le ceri o dată. Ţi le dau anual un milion… un milion", explica Stoica. Discuţia avea loc pe 22 ianuarie 2014. "Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa… controlăm cum trebuie … trei beţe. Fenechiu şi cu ăştia nu mai… Trei beţe, că sunt eu pornit!", arăta afaceristul.
Pe 24 ianuarie, Stoica plusează şi îi trimite un SMS lui Relu Fenechiu, în care îi cere să se întâlnească: "5 minute". Fostul ministru nu s-a putut întâlni, deoarece era la Iaşi şi îşi pregătea pledoaria finală în dosarul "Transformatorul", în care avea pledoaria finală pe 27 ianuarie.
Directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici, a suferit un accident vascular cerebral pe 28 ianuarie. El a fost operat la Elias şi este în comă.
DNA: "Sume exorbitante!"
Gruia Stoica, supranumit "Regele Vagoanelor", şi -a pornit afacerile cu confecţionarea dălţilor şi comerţul cu fier vechi. Averea sa este evaluată la aproximativ 400 de milioane de euro. GFR este cel mai mare concurent al companiei CFR Marfă. Procurorii DNA au descris în referatul de arestare "mentalitatea infracţională" arătată de milionar atunci când apelează la relaţii pentru a obţine contrcate şi "cuantumul exorbitant al sumelor oferite pentru a cumpăra influenţa funcţionarilor statului".
"Prietene, nu rişti nimic… Pleci fericit!"
Planul de a ajunge la directorul CFR Marfă a fost stabilit de Gruia Stoica şi Doru Boştină, într-o întâlnire din 22 ianuarie 2014.
Gruia Stoica: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean?
Doru Boştină: Fenechiu nu mai are cum…
Stoica: Aşteptăm! Găurean era omul lui. Deci, după ce… îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Boştină: Da. Da.
Stoica: Propunerea este că a mai avut un contract. Boştină: Da
Stoica: Asta înseamnă…scurt.
Boştină: Mă ocup ?!…
Stoica: Un transport mare de cărbune.
Boştină: Da.
Stoica: Ca boul ăsta să vină…
Boştină: Să ştim preţul…
Stoica: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo, să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui…la partea asta suntem… şpăgile.
Boştină: Da. Gata….
Stoica: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu’ e.
Boştină: Cine îl ţine pe om…
Stoica: Să-l cheme şi să-i spună: prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în … am mai fost în 10.000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit! Da?
Boştină: Da, gata! Am înţeles!…
Stoica: Trei beţe (milioane -n.r.) că sunt eu pornit!
Boştină: Da, da.
Stoica: Acum este momentul! Trei beţe …
Boştină: Da. Hai, măi, ce dracu!…
Stoica: Eu vă dau trei milioane. Dar nu le ceri o dată. Ţi le dau anual: un milion… un milion!
Boştină: Da.

Te-ar putea interesa și: