Lansarea SpaceX Starship, cea mai mare rachetă din lume, a fost amânată. Anunțul a fost făcut de Elon Musk
- Dosofteea Lainici
- 17 aprilie 2023, 16:12
oua rachetă gigantică a SpaceX nu va decola luni. La 5 minute de la ora programată pentru lansare, în această luni, 17 aprilie, la ora 8.00, în Texas, şeful companiei americane Elon Musk a anunţat pe Twitter amânarea, din cauza unei probleme tehnice întâlnite în timpul ultimelor minute de pregătire. „O supapă de presiune pare să fie îngheţată”, a scris miliardarul pe Twitter.
Uriașa rachetă era programată să decoleze de la Starbase, portul spațial al SpaceX din Boca Chica, Texas, la ora 8:00, ora centrală (1300 GMT).
Cu toate acestea, echipele SpaceX au continuat să ruleze numărătoarea inversă şi să simuleze operaţiunile de decolare sub forma unei repetiţii generale, care va fi oprită chiar înainte de ora programată de lansare. Datele privind reluarea lansării sunt posibile în timpul săptămânii.
„Este un zbor foarte riscant”, a declarat Elon Musk duminică. „Este prima lansare a unei rachete foarte complicate și gigantice”.
„Există un milion de moduri în care această rachetă ar putea eșua”, a adăugat el. „Vom fi foarte atenți și, dacă vom vedea ceva care să ne îngrijoreze, vom amâna (lansarea)”.
Musk a spus că a vrut să „stabilească așteptări scăzute” pentru că „probabil nu va fi un succes - dacă prin succes se înțelege atingerea orbitei”.
Agenția spațială americană NASA a ales nava spațială Starship pentru a transporta astronauți pe Lună la sfârșitul anului 2025 - o misiune cunoscută sub numele de Artemis III - pentru prima dată de la încheierea programului Apollo în 1972.
Starship este formată dintr-o navă spațială înaltă de 50 de metri, proiectată să transporte echipaj și marfă, care se află în vârful unei rachete de rapel Super Heavy.
Denumite în mod colectiv Starship, nava spațială și racheta Super Heavy nu au zburat niciodată împreună, deși au existat mai multe zboruri suborbitale de testare ale navei spațiale.
Dacă totul decurge conform planului, racheta de rapel Super Heavy se va separa de Starship la aproximativ trei minute după lansare și se va prăbuși în Golful Mexic.
Starship, care dispune de șase motoare proprii, va continua până la o altitudine de aproape 240 de kilometri, completând un cvasi-circuit al Pământului înainte de a se prăbuși în Oceanul Pacific la aproximativ 90 de minute după lansare.
„Dacă va ajunge pe orbită, va fi un succes uriaș”, a declarat Musk
„Dacă ajungem suficient de departe de rampa de lansare înainte ca ceva să meargă prost, atunci cred că aș considera că este un succes”, a mai spus el. „Doar să nu fie aruncată în aer rampa de lansare”.
„Sarcina utilă a acestei misiuni este informația”, a spus el. „Informații care ne permit să îmbunătățim designul viitoarelor nave spațiale”.
SpaceX a efectuat cu succes un test de lansare a celor 33 de motoare Raptor de pe prima etapă de propulsie a Starship în februarie.
Propulsorul Super Heavy a fost ancorat la sol în timpul testului de aprindere, numit „foc static”, pentru a împiedica ridicarea acestuia.
NASA va duce astronauții pe orbita lunară în noiembrie 2024, folosind propria rachetă grea numită Space Launch System (SLS), care se află în dezvoltare de peste un deceniu.
Starship este atât mai mare, cât și mai puternică decât SLS.
Ea generează 17 milioane de kilograme compresie, dublu față de rachetele Saturn V folosite pentru a trimite astronauții Apollo pe Lună.
SpaceX prevede ca, în cele din urmă, să plaseze pe orbită o rachetă Starship, iar apoi să o realimenteze cu o alta, astfel încât să poată continua călătoria spre Marte sau mai departe.
Musk a declarat că obiectivul este de a crea o rachetă Starship reutilizabilă și de a reduce prețul la câteva milioane de dolari pe zbor.
„Pe termen lung - termen lung însemnând, nu știu, doi sau trei ani - ar trebui să ajungem la o reutilizare completă și rapidă”, a spus el.
Obiectivul final este de a stabili baze pe Lună și pe Marte și de a pune oamenii pe „calea de a fi o civilizație multiplanetară”, a spus Musk.
„Ne aflăm în acest scurt moment al civilizației în care este posibil să devenim o specie multiplanetară”, a spus el. „Acesta este obiectivul nostru. Cred că avem o șansă”.