Evenimentul Zilei > Politica > Soțul Alinei Gorghiu se uită cu jind la fotoliul lui Isărescu
Soțul Alinei Gorghiu se uită cu jind la fotoliul lui Isărescu

Soțul Alinei Gorghiu se uită cu jind la fotoliul lui Isărescu

Într-o serie de șase articole de pe blogul personal, postate între 13 și 26 iulie, Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, scrie în termeni extrem de duri despre Banca Națională a României

Printre altele, Lucian Isar susține că veniturile lui Mugur Isărescu ating 40.000 de euro pe lună sau că BNR va achiziţiona cinci maşini noi, în valoare totală de un milion de euro.

Surse din mediul bancar susțin că Isar ar viza fie o poziție de conducere în BNR, posibil chiar postul de guvernator, fie președinția CEC.

Guvernatorul, atacat la venituri și mașină

„Există o campanie asiduă de a dezinforma în legătură cu veniturile lunare ale Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acestea ating 40.000 de euro pe lună. Aici nu mă refer la venituri de tip <Mar SRL> or la „tranzactii anterioare”, or la atenții, ci doar la Pensie plus Salariu plus Bonusurile de performanță plus Participări la ședințe, toate legate de poziția de Guvernator BNR. Acesta este motivul pentru care Guvernatorul BNR refuză publicarea veniturilor în declarația de avere”, a scris Isar la 20 iulie.

Fostul ministru pentru Mediu de Afaceri, din primul guvern Ponta, mai susţine că profesia cu ponderea cea mai mare în creditele în franci elvețieni și în euro sunt „jurnaliștii și profesiile conexe”. Această situație ar fi „legată de contactul direct al acestei profesii cu instrumentele de manipulare și propagandă ale BNR”, susţine Isar, care pare că-i compătimeşte pe jurnaliştii dezinformaţi.

Într-o altă postare, din 22 iulie, el se întreabă de ce BNR vrea să achiziţioneze cinci maşini de lux, din care două au motor de 450 CP. „BNR anunță achiziția a 5 limuzine dintre care 2 cu peste 450 de cai putere. Achiziția este evaluată la 1 milion de euro (…) Cu peste 450 de cai probabil că poți căra lingouri de aur în portbagaj până la Londra”, a scris Lucian Isar.

Într-adevăr, pe site-ul BNR este postat link-ul către o licitaţie anunţată în SEAP pentru achiziţionarea în leasing operaţional a cinci autovehicule în valoare de 3.750.000 lei, fără TVA.

Dan Suciu: „Are o agendă personală”

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, au trecut patru ani de la achiziţionarea, tot prin leasing, a ultimului lot de maşini folosite de condu cerea acestei bănci, iar acestea vor fi returnate fără plata ratei reziduale, o astfel de procedură de schimbare a parcului auto fiind una obişnuită.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus că Isar nu prezintă fapte, ci opinii, el neavând acces la informațiile Băncii Naționale. „Isar are o agendă personală”, a spus Suciu.

Personalitate a României babuinizate

Într-o postare pe blog, jurnalistul Ion Cristoiu susține că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (foto), „falsifică istoria”, ignorând rolul lui Ion Antonescu în salvarea tezaurului României. El îi reproșează lui Isărescu faptul că, la inaugurarea Muzeului Tezaurului Național, la Tismana, nu a rostit numele lui Antonescu. Jurnalistul explică modul în care a acționat Ion Antonescu: „Între 11-22 iulie 1944 au fost transportate la Mănăstirea Tismana și adăpostite într-o pivniță 4.086 de casete cu 215 tone de aur”. „Tînărul de azi, care l-a urmărit pe Isărescu, rămîne convins că, în 1944, BNR, cu de la sine putere, fără să știe Mareșalul Antonescu a transportat la Tismana (cu cîrca?!) 200 de tone de aur”, comentează Ion Cristoiu. El încheie afirmând că, prin acest gest, Isărescu a devenit „o personalitate de prim-rang a României babuinizate”.


FOTO; Mugur Isărescu