Soția președintelui SUA, care a condus destinele Americii. Un accident a propulsat-o în rolul Doamnei de Fier

Soția președintelui SUA, care a condus destinele Americii. Un accident a propulsat-o în rolul Doamnei de Fier

Thomas și „Doamna Președinte” Wilson, o căsătorie „prezidențială”. Cum a reușit Doamna Wilson să conducă SUA în condițiile sfârșitului Primului Război Mondial?

Thomas și „Doamna Președinte” Wilson, o căsătorie „prezidențială”. Cum a reușit Doamna Wilson să conducă SUA în condițiile sfârșitului Primului Război Mondial?

Thomas Woodrow Wilson s-a născut pe 28 decembrie 1856 și a murit pe  3 februarie 1924. A fost cel de al 28-lea președinte al SUA între 4 martie 1913 și 4 martie 1921. În perioada 1919-1921, după ce a suferit un AVC, a fost ajutat de cea de-a doua sa soție (se căsătorise cu președintele în 1915) care practic a condus SUA în numele lui,

Thomas Woodrow Wilson - unul dintre cei „patru mari” ai anului 1919

Thomas Woodrow Wilson a fost președintele american care a rămas în istorie drept autorul Declarației celor 14 puncte din ianuarie 1918,  prin care solicita ca națiunile lumii, după război să se organizeze după principiul autodeterminării. Totuși, Președintele SUA Woodrow Wilson a fost un partizan al păstrării statalității Austro-Ungariei pe care o vedea ca pe un fel de federație de tip american în Centrul și Sud-Estul Europei, dar ideile lui Georges Clemenceau și David Lloyd George, liderii francez și britanic au avut câștig de cauză și Austro-Ungaria, Rusia, Germania, Imperiul Otoman ca imperii au încetat să mai existe.

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul preluării mandatului,  în 1913era căsătorit cu prima sa soție Ellen Wilson (pe numele de fată Ellen Axson născută în 1860) în perioada 1885-1914.

Thomas Woodrow s-a recăsătorit cu fosta soție a unui bijutier

Viitoarea Primă Doamnă Edith Wilson, a doua soție a Președintelui a văzut lumina zilei la 15 octombrie 1872 la Wytheville, Virginia, sub numele de  Edith Bolling, fiind fiica unui judecător american. Familia Bolling făcea parte din primele familii fondatoare ale Virginiei, ascendenții viitoarei Prime Doamne având plantații de bumbac cu sclavi afro-americani. A fost a șaptea din cei 11 copii ai familiei, doi dintre ei murind în anii copilăriei.

Educație tipic sudistă

Educația tinerei Edith a fost tipic pentru o familie sudistă. Fetele trebuiau să scrie și să citească, să socotească, în rest, locul lor era în bucătăria casei familiei sau educând copiii. Edith a avut șansa unei bunici care a știut să o educe pentru viață, care i-a deschis orizonturile spre literatură, filosofie, retorică, franceză. Edith a fost în două școli, din prima a fost exmatriculată pentru rezultate slabe și indisciplină, iar a doua s-a închis, deși Edith era o studentă bună.

Înainte de căsătoria cu Președintele Wilson,  Edith Bolling a purtat numele Galt, fiind căsătorită cu bijutierul Norman Galt din Washington DC.  Îl cunoscuse pe bijutierul  Galt, în timp ce ea își vizita o soră mai mare care era căsătorită în capitala federală americană. Edith Wilson i-a devenit soție Președintelui în timpul primului mandat al acestuia, la  18 decembrie 1915.

Thomas Woodrow înlocuit de facto în fruntea statului de către Doamna Wilson

Edit Wilson avusese inițial, din decembrie 1915 până în octombrie 1919, un rol decorativ, de reprezentare. S-a speculat în epocă faptul că Edith Galt începuse relația cu Thomas Woodrow Wilson pe când era căsătorit cu soția sa Ellen Wilson. Soțul ei, Thomas Woodrow Wilson a suferit un accident cardio-vascular în octombrie 1919 .

Acest AVC a produs o paralizie pe partea stângă și o vedere slabă la ochiul drept. Imediat, Edith Wilson  și-a asumat rolul de „prim supraveghetor”, de controlor al corespondenței. Ochiul ei atent filtra dur ceea ce ajungea la soțul ei.  Să nu uităm că începuse Conferința de Pace de la Paris din 1919, în octombrie fiind semnat Tratatul de la Versailles cu Germania învinsă. Congresul va infirma semnătura pe tratat a șefului statului, ceea ce va duce la agravarea sănătății acestuia și la acel AVC care-l va chinui în ultimii cinci ani de viață până în 1924.

Cum și unde l-a îngrijit pe soțul ei

Doamna Edith Wilson discuta cu toți consilierii politici, militari, juridici, controla la sânge corespondența președintelui, răspundea la scrisori, superviza și chiar redacta comunicatele de presă. Ea studia și evalua chiar și corespondența criptată (Top Secret).Doamna Edith Wilson a reușit să obțină din partea Congresului demiterea lui Robert Lansing important secretar de stat (ministru) de externe fiindcă se temea ca acesta să nu aibă un ascendent politic periculos. Edith Wilson a obligat Marea Britanie să îi impună ambasadorului ei, Edward Grey să își prezinte scrisorile de acreditare numai după ce renunța la consilierii care avuseseră remarci malițioase la adresa doamnei Wilson.

Între 5 martie 1921 și 3 februarie 1924, când a murit Thomas Woodrow Wilson,  fosta Primă Doamnă Edith Wilson l-a îngrijit pe soțul ei la Washington DC, locuind într-o casă pe S Street NW din capitala SUA.

Prima Doamnă Edith Wilson și-a scris Memoriile în 1939. Acolo a declarat că ea a condus SUA de facto până la 4 martie 1921 pentru că medicii Președintelui i-ar fi cerut acest fapt, în special, Cary Grayson, medicul oficial și neurochirurgul Bert E.Park (acesta a realizat că președintele avea probleme cu judecățile de valoare, controlul emoțional ca sechele ale AVC ului suferit).

Edith Wilson și Eleanor Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt, președintele SUA a invitat-o  în Congres pe Doamna Wilson, când SUA au declarat război Japoniei în 8 decembrie 1941, amintind de declarația de război a SUA din aprilie 1917.  A însoțit-o pe Eleanour Roosevelt la 14 aprilie 1945, la funeraliile lui Franklin Delano Roosevel, iar laa 20 ianuarie 1961, a onorat invitația la învestitura Președintelui John F Kennedy la Casa Albă. Edith Wilson a murit la 28 decembrie 1961, la Washington DC, fiind prima și singura americancă de până acum care pentru aproape trei ani, din spatele ușilor închise, a condus SUA ca un „președinte de facto”.