Poliția îi poate evacua pe soții bătăuși din propria casă, fără mandat

Poliția îi poate evacua pe soții bătăuși din propria casă, fără mandat sursa foto: pexels.com

S-au schimbat regulile legale în ceea ce privește violența domestică. Soțul agresor nu mai poate rămâne în locuință după ce Poliția a intervenit la sesizarea partenerului. Iar sistemul de monitorizare prin brățările electronice e din ce în ce mai extins de la începutul acestui an.

Poliția îi poate evacua pe soții bătăuși din propria casă, fără mandat. Soții bătăuși trebuie să știe că nu vor mai scăpa ca până acum doar cu o amendă sau ordin de restricție. Brăţările pentru monitorizarea electronică a agresorilor vor fi din ce în ce mai multe.

De la 1 ianuarie, Poliția Română a anunțat că sunt disponibile brățări în 20 de județe. În acest sens, au fost achiziționate 2.400 de kituri de monitorizare.

Femeia agresată de soț va rămâne în domiciliu conjugal împreună cu copilul

Până acum, în aproapte toate cazurile de violență domestică, soții violenți, în general bărbați, erau amendați de Poliție și ulterior, la cererea soțiilor în instanță, se obținea ordin de restricție.

Ne puteți urmări și pe Google News

De regulă, femeile, mai ales cele cu copii, renunțau la acține împotriva partenerului violent fiindcă rămânea să trăiască cu el în casă, să fie amenințate și ele și copiii. Locuința, fiind proprietate comună, nu era părăsită de bătăuș de bună voie. De cele mai multe ori, plecau femeile.

Mai multe ONG-uri care se ocupă de violența domestică în societate au militat pe toate căile ca femeia cu copilul să rămână în casă și să plece bătăușul. S-a obținut, în final, modificarea legii.

Victimele violenței domestice trebuie să știe că noile reglementări ale legii dau acest drept autorităților să îi scoată din domiciliu pe agresori și să îi oblige, pe baza unui ordin de protecție provizoriu sau stabilit de instanța de judecată, să păstreze o distanță față de victimele sale.

Poliția din județul Vaslui a implementat sistemul de monitorizare cu brățări

Din acest an, de la 1 ianuarie, județul Vaslui este unul din cele 20 de județe care au intrat în etapa a doua de implementare a sistemului informatic de monitorizare electronică. Mai exact, persoanele în cauză vor purta asupra lor, în permanență un dispozitiv care va alerta polițiștii în caz de încălcare a regulilor impuse.

Legiuitorul a avut în vedere violența care este la nivel național, violența domestică și pentru a preveni anumite acte grave, a stabilit ca polițiștii să emită un ordin de protecție provizoriu. Ordinul este emis de către polițist în baza unei sesizări. Trebuie să existe o sesizare care poate veni ori scrisă, ori din oficiu, ori prin 112. Polițistul se deplasează la fața locului și ia noile măsuri legale.

Persoanele supravegheate prin sistemul de monitorizare electronică vor avea asupra lor un dispozitiv de supraveghere necesar nu doar în ceea ce privește ordinele de protecție, ci și în cazul controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Concret, persoanele supravegheate vor purta asupra lor o componentă de tip brățară, care va fi atașată la gleznă sau prin excepție la brațul persoanei

Poliția poate intra în locuința unde s-a produs actul de violență fără aprobare

Legea le dă voie polițiștilor să pătrundă în locuința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, dacă în actul de sesizare se indică în mod expres că a avut loc sau are un act de violență domestică. Este o chestie foarte importantă care trebuie să o știe: poate să dispună mai multe măsuri, poate să evacueze temporar din locuință pe agresor, chiar dacă are drept lui de proprietate acolo.