Industria cafelei este una dintre cele mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice. Plantele care produc boabele de Arabica se dezvoltă în regiuni ploioase și răcoroasă. Din păcate, încălzirea globală face ca astfel de condiții meteorologice să se regăsească în cât mai puține regiuni. Acesta este motivul pentru care s-a căutat o alternativă.
Un nou sortiment de cafea va apărea pe piață și pare a fi viitorul în această industrie. O mare companie producătoare de băuturi a investit milioane de dolari într-un start-up de înființare a noului sortiment. Suntory Holdings vrea să scoată pe piață cafeaua din curmale și semințe de floarea soarelui.
Un nou sortiment de cafea, din curmale și floarea soarelui
Reprezentanții start-up-ului Atomo Cofee nu au dezvăluit suma investită până în acest moment în noul sortiment de cafea. Ei spun că vor să sprijine limitarea defrișării și alte efecte provocate mediului de producția de cafea.
Instalația de procedare a cafelei din curmale și semințe de floarea soarelui din Seattle este pusă deja în funcțiune. Aceasta va procesa anual aproximativ 12 milioane de sâmburi de curmale. Reprezentanții Atomo Cofee spun că aceasta este cea mai mare fabrică de acest tip din lume. În viitorul apropiat intenționează să deschidă și o instalație de prăjire a semințelor.
Ingredientele pentru producerea noului sortiment sunt achiziționate de la producătorii locali. Directorul executiv de la Atomo, Andy Kleitsch, spune că scopul lor este de a reinventa industria cafelei astfel încât să fie mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Cafeaua de curmale și floarea soarelui a apărut în cafenele
Noul sortiment de cafea va fi comercializat în primă fază prin parteneriate cu cafenele. Primul loc unde se poate bea cafeaua de curmale și floarea soarelui este Gumption Cofee din New York. Produsele Atomo au fost puse în vânzare începând cu luna decembrie.
Cafeaua conține semințe de curmale, semințe de ramon, extract de semințe de floarea-soarelui, fructoză, proteine de mazăre, mei, lămâie, guava, cofeină din ceai verde și bicarbonat de sodiu. În acest tip de cafea au investit mai multe companii, printre care S2G Ventures, AgFunder și Horizons Ventures.
Directorul executiv de la Atomo spune că, din cauza încălzirii globale, până în 2050 vor fi probleme serioase în ceea ce privește lanțul de aprovizionare cu cafea. Noul sortiment va reduce aceste probleme, fiind adaptat la schimbările climatice.
Cum arată viitorul noului sortiment de cafea
Kleitsch spune că în momentul de față băutorii de cafea nu conștientizează că în următorii anii cultivarea de Arabica va fi dificilă. El este conștient că nimeni nu va cumpăra noul sortiment de cafea dacă acesta nu „are un gust la fel de bun sau mai bun decât cel real”.
Cafeaua de curmale și floarea soarelui oferă și beneficii. Ea are un conținut de cofeină personalizabil, este mai fină și mai puțin acidă.
„Ceea ce descoperim este că consumatorii se bucură pur și simplu de gust. Am creat ceva care este mai puțin amar, cu mai multă ciocolată, fructe uscate și note de biscuiți graham. Este foarte ușor de băut. Este foarte ușor de abordat, iar nivelul de cofeină poate fi redus sau mărit”, spune directorul executiv de la Atomo pentru agfundernews.com.
Noul sortiment de cafea se vinde momentan la scară mică. Pentru ca planul celor de la Atomo cu privire la impactul asupra planetei să se realizeze, cafeaua de curmale trebuie să se producă și să se vândă la o scară largă. În următorii ani, noul sortiment va fi produs de cele mai mari mărci de cafea de pe planetă, speră Kleitsch.
Atomo percepe de la cafenele 20,99 de dolari pentru un kilogram din noul sortiment. La ora actuală, un kilogram de produs din boabe de Arabica se vinde cu 10 - 14 dolari.