Ne-am temut ca nu cumva să nu se fi întâmplat la SSJ acelaşi lucru cu Orcan. Să fi fost înfiinţat vreun an de studiu special pentru el. Şi să nu fi fost consemnată absolvirea lui în registrul de absolvenţi sau în foile matricole.

Numai că nici aşa nu am avut succes. De Orcan – Borcan nu-şi aminteşte nimeni din SSJ.

Petre Mihai Băcanu, ziarist, fondator al SSJ, arestat de Securitate înainte de 1989 pentru că a încercat să scoată un ziar împotriva lui Ceauşescu: „Nu-mi amintesc de acest student. Nici sub numele de Orcan, nici sub cel de Borcan. Mai mult, când a fost adus la „România liberă”, fapt pe care l-am considerat întotdeauna o greşeală, i-am spus şi lui Adamescu, cred că dacă ar fi fost student la SSJ, deci implicit şi studentul meu, mi-ar fi spus. Ori asta nu s-a întâmplat niciodată”.

”Nu-mi amintesc în nici un fel să-l fi avut coleg”

Sorin Roşca Stănescu, ziarist, profesor la SSJ: „Nu-mi amintesc deloc de un astfel de student. Eu îi ţin minte pe Radu Tudor, pe Cristian Brancu, pe Mara Bănică, pe Anca Alexandrescu, pe Andreea Esca, pe Robert Turcescu, pe Andreea Berecleanu. Dar pe Orcan, nu!”

Cristian Brancu, realizator tv: „Eu sunt absolvent de SSJ. În mod normal, dacă a fost în promoţia 1992-1996, cum pretinde, ar fi trebuit să fim colegi trei ani de zile. Nu-mi amintesc în nici un fel să-l fi avut coleg”.

Mara Bănică, ziarist: „Nu-mi amintesc de Orcan decât să era corespondet de Buzău la „Ziua”, pe vremea când lucram şi eu în redacţia centrală. La SSJ nu-mi amintesc deloc să-l fi avut coleg. Eu am fost şefă de an şi făceam parte din Consiliul de coordonare al facultăţii. Niciodată, pe niciunul dintre profesori sau dintre ceilalţi studenţi din consiliu nu i-am auzit pomenindu-l”.

După cum se vede, Orcan nu este în amintirea nimănui de la SSJ. Nici a subsemnatului. O fi absolvit-o pe şest.

Eu, Sorin Ovidiu Bălan, am fost profesor la disciplina „Genuri jurnalistice” la SSJ și nu l-am avut student pe Sabin Borcan/Orcan.

P.S. Ca să explicăm de ce insistăm pe această temă, trebuie să citiți în primul rând ancheta pe care am scris-o, modul în care Sabin Orcan și-a mințit colegii și opinia publică în legătură cu studiile sale.

Directorul Newsweek, Sabin Orcan, şi-a falsificat biografia în legătură cu studiile

Concluzia: Nu putem cere unor politicieni să fie corecți în legătură cu doctoratele, declarațiile de avere, sau mai știu eu ce altă situație în care-i prindem cu minciuna, dar să accpetăm ca ditamai directorul Newsweek să fie un falsificator al propriei biografii.

Te-ar putea interesa și: