Sorin Oprescu, reanimat la Curtea de Apel

Sorin Oprescu, reanimat la Curtea de Apel

Curtea de Apel a decis că senatorul independent poate candida.

Senatorul independent Sorin Oprescu revine în cursa pentru Primăria Bucureştiului. Curtea de Apel Bucureşti a admis, aseară, recursul lui Sorin Oprescu, la decizia de joi a Tribunalului Bucureşti. Judecătorii tribunalului confirmaseră hotărârea Biroului Electoral Municipal (BEM), prin care lui Oprescu i-a fost respinsă candidatura la Primăria Capitalei. Decizia de ieri a Curţii de Apel este definitivă.

Imediat după aflarea rezultatului, Oprescu a avut un mesaj cu vădit caracter electoral, afirmând că „sunt multe de făcut pentru oraşul ăsta“. De asemenea, el a ţinut să se adreseze şi contracandiţilor: „Fraţilor, vine şi Oprescu!“. Parchetul şi-a schimbat punctul de vedere

Decizia Curţii de Apel a fost luată după ce avocaţii lui Sorin Oprescu au prezentat instanţei date din ultimul anuar al INS, potrivit căruia în Capitală sunt aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot, astfel încât cele peste 35.000 de mii de semnături validate de BEM ar fi suficiente pentru acceptarea candidaturii lui Oprescu.   De asemenea, avocaţii lui Sorin Oprescu au susţinut că decizia BEM de respingere a candidaturii senatorului a fost luată la câteva ore după ce fusese admisă şi după ce fusese afişat procesul-verbal de acceptare. În faţa instanţei Curţii de Apel, procurorul de şedinţă a cerut admiterea contestaţiei. Anterior, în faţa Tribunalului Bucureşti, procurorul propusese instanţei să menţină decizia defavorabilă lui Oprescu. Se pregăteşte să-şi facă partid Anterior deciziei Curţii de Apel, Sorin Oprescu desfăşurase un veritabil atac mediatic, menit să demonstreze că este o victimă a „sistemului ticăloşit“. El anunţase că, în cazul în care Curtea de Apel nu îi dă dreptate, intenţionează să îşi formeze un partid politic, după ce va trece printr-o etapă de miş- care de tip civic.

Chiar dacă decizia Curţii i-a fost favorabilă, scenariul formării unui partid rămâne plauzibil, în condiţiile în care Oprescu a anun- ţat deja că nu se mai întoarce în PSD. Cu toate că a fost timp de 13 ani membru PSD şi a părăsit acest partid doar după ce a pierdut nominalizarea pentru Primăria Capitalei, Oprescu face acum eforturi pentru a se detaşa de imaginea social-democraţilor. El a declarat că a fost trădat de către PSD în 2000. „Atunci, în urma unei înţelegeri făcute într-o discuţie care a precedat alegerile, între Traian Băsescu şi Adrian Năstase, despre faptul că aceste două partide (PD şi PSD - n.r.) ar putea să meargă împreună - a fost o discuţie de principiu, după aceea a executat-o, într-o înţelegere directă, Dan Ioan Popescu“.

De altfel, Sorin Oprescu a dat semnale foarte clare că are un plan pe termen lung. Într-o apariţie la Realitatea TV, joi seară, a încercat să-şi consolideze imaginea de personaj lovit din toate părţile, după modelul Traian Băsescu. El a acuzat BEM că i-a acceptat, la un moment dat, candidatura la Primăria Capitalei, înregistrând-o şi înaintând-o Tribunalului Bucureşti, pentru ca, ulterior, să revină asupra deciziei şi să o respingă. Preşedintele BEM, Constantin Marino Marin, a negat afirmaţiile lui Sorin Oprescu, afirmând că în faza iniţială a fost acceptată înregistrarea candidaturii şi nu depunerea ei.

Vladimir Pasti, consilier politic

Pe de altă parte, Sorin Oprescu îl are drept consilier politic pe analistul Vladmir Pasti. Acesta este cunoscut drept un apropiat al lui Ion Iliescu şi a mai fost implicat în proiecte de lansare politică. El a fost lider al grupului „Un viitor pentru România“, contribuind la lansarea pe piaţa politică a ApR. De asemenea, Pasti a contribuit la relansarea în viaţa politică românească în 2000 a lui Theodor Stolojan.

Ne puteți urmări și pe Google News