Evenimentul Zilei > Justitie > Sorin Oprescu, adus la DNA pentru a asista la o percheziție informatică
Sorin Oprescu, adus la DNA pentru a asista la o percheziție informatică

Sorin Oprescu, adus la DNA pentru a asista la o percheziție informatică

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adusi din arest la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită. Potrivit unor surse judiciare, el este adus pentru a asista la percheziţia informatică.

Sorin Oprescu se află în arest preventiv după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia împotriva deciziei instanţei inferioare de a emite mandat pe numele său.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea primarului municipiului Bucureşti, facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul primarului municipiului Bucureşti, precum şi pentru primar", susţin procurorii DNA.

A cerut bani pentru contracte

DNA menţiona că, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi Mircea Octavian Constantinescu – director în Primăria Municipiului Bucureşti, fostul şofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenadă, şefii Centrului Cultural ''Palatele Brâncoveneşti'' – Florin Şupeală şi Ruxandra Petroi Avasiloae, precum şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Ulterior, aceştia au primit şi ei mandate de arestare preventivă. De asemenea, Bogdan Popa, director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, şi Romeo Albu au fost plasaţi în arest la domiciliu