Sorin Frunzăverde, rupe tăcerea în fața judecătorilor: „Discuțiile au fost doar politice”

Sorin Frunzăverde, rupe tăcerea în fața judecătorilor: „Discuțiile au fost doar politice”

Sorin Frunzăverde nu a mai avut nicio reacţie publică de la percheziţiile din 15 mai 2015, care au avut loc la biroul său din clădirea Consiliului Judeţean, acasă şi la Camera de Comerţ. El a fost trimis în judecată pentru campania electorală pe care i-a făcut-o anul trecut lui Klaus Iohannis. Dar Frunzăverde nu a putut păstra tăcerea şi în faţa judecătorului.

La Tribunalul Caraş Severin, el a dorit să acrediteze ideea că nu se punea problema unor presiuni sau că nu se amanetau fondurile de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi că este vorba doar despre discuţii politice, fără presiune pe primari, potrivit romaniacurata.ro.

„Discuţia care a avut loc în campania electorală era o discuţie eminamente politică, în contextul în care funcţiona Ordonanţa 55 (n.r. ordonanţa care a permis migrarea aleşilor), care ulterior s-a dovedit neconstituţională. În acea campanie electorală se acredita ideea că, dacă PNL va veni la guvernare, investiţiile făcute din fonduri guvernamentale vor fi sistate pentru primarii migratori. Deci a fost o discuţie numai politică în eventualitatea unui guvern PNL.

Unul dintre principalele motive pentru care aceşti primari au migrat în 2014 la PSD a fost tocmai promisiunea că vor primi fonduri directe de la Guvern. Consiliul Judeţean împarte 6,6% din bugetul unei localităţi din Caraş Severin şi în 2014 aceşti bani erau deja alocaţi. Guvernul a atribuit 19,08% din bugetul unei localităţi, fonduri prin HG şi alte acte normative, care au putut fi urmărite în Monitorul Oficial. Dar era şi o a treia cale de finanţare a bugetelor locale, prin acte care să nu apară în Monitorul Oficial, cum sunt ordinele de ministru, spre exemplu. Aşadar, nu exista posibilitatea influenţei administrative, nimeni nu putea să ne creadă pe noi că vor fi alocări de fonduri de la Consiliul Judeţean. Referirea noastră a fost strict pe alocările unui eventual guvern PNL. Nu aveam nicio influenţă asupra primarilor pentru că ei, primarii, plecaseră de la PNL la PSD şi plecaseră tocmai pentru că nu le puteam aloca finanţări de la Consiliul Judeţean”, a declarat Frunzăverde Tribunalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul DNA l-a întrebat pe Frunzăverde dacă nu cumva Consiliul Judeţean poate aloca indirect sume spre comunităţi, cum ar fi drumuri judeţene ori şcoli? Frunzăverde a oferit un răspuns alambicat, că drumurile judeţene sunt în subordinea CJ, dar că la CJ niciodată nu au fost făcute diferenţe între primarii PSD şi cei PNL. Apoi, muzeele, spitalele, evenimentele culturale şi alte evenimente sau proiecte europene sunt controlate şi finanţate de Consiliul Judeţean. Bacul de la Moldova Nouă, portul de la Pojejena ori Festivalul Răchiei de la Băile Herculane ar fi un bun exemplu în acest sens. CJ finanţează şi ISU, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi de multe altele.

Frunzăverde a ţinut să lămurească şi expresia ce apare în stenograme: „Vom ţine cont” şi spunea judecătorului că ea „se referă că vom ţine cont de proiectele în derulare pe care aceste primării le derulau prin fonduri guvernamentale şi pe care le vom continua în eventualitatea unui guvern PNL. Acel <> nu se referea la niciun alt motiv. Nu aveam nevoie de nicio consolidare politică ori administrativă eu personal, pentru că eram aproximativ la jumătatea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean şi ales până în 2017 vicepreşedinte al PNL pentru relaţii europene şi reprezentant al PNL în adunarea politică a PPE. În această discuţie am folosit sintagma domnul preşedinte vă roagă, eu vă rog să încercaţi să obţineţi un număr cât mai mare de voturi”, spunea Frunzăverde. Numai că acesta a scos din context expresia căci, în stenograme, se spunea că „noi suntem prieteni cu orice Guvern va veni”, adică nu se vorbeşte despre viitorul guvern PNL, ci despre orice guvern, fie el PSD, PNL ori constituit dintr-o alianţă.

Procurorul a devenit şi mai curios şi l-a întrebat pe Frunzăverde: „dacă a fost doar un mesaj, ce sens avea să se vorbească de alocările bugetare din 2015? Rezultă implicit condiţionarea la o anumită conduită! Ce sens avea, altfel, precizarea cu alocarea fondurilor în 2015?”. „A fost o discuţie mult mai lungă, s-a înregistrat doar o parte din ea. Am încercat să dizolvăm acel zvon politic că, dacă va veni un guvern PNL, nu se vor mai finanţa proiectele primarilor traseişti. În acele interceptări mai apare o frântură: „…ei sunt importanţi…” fiind vorba despre membrii comunităţilor. Referirea se face la fondurile unui eventual guvern PNL şi nu la fondurile Consiliului Judeţean, care nu s-a mulţumit însă cu acest răspuns. „În calitate de vicepreşedinte al PNL promiteaţi că veţi finanţa proiectele începute în 2014? Şi care era sensul acelei promisiuni? În ce calitate promiteaţi că veţi ţine cont?”, a întrebat, la care Frunzăverde a răspuns: „În calitate de reprezentant al PNL şi al programului de guvernare al PNL faţă de investiţiile în teritoriu. Era vorba despre expunerea poziţiei unui viitor guvern PNL”.

Sorin Frunzăverde a explicat de ce a fost necesară o întâlnire cu aleşii din judeţ. “Era o discuţie politică între reprezentanţii a două partide politice. Puteam să creez primarilor PSD neplăceri, de aceea am cerut să rămână conspirativă. Pentru că era o discuţie politică între reprezentanţii a două partide politice aflate în campania electorală”.

Au urmat întrebările avocatului Silvăşan, apărătorul lui Ionesie Ghiorghioni, care a insistat pe întrebarea dacă ordinele date de Fruzăverde lui Ghiorghioni nu au fost generate, de la nivel central, ca o practică naţională a PNL. Frunzăverde a ezitat să confirme, afirmând doar general că „era o politică a partidului” sau „toţi membrii importanţi fac campanie electorală”.

Extrem de supărat de ancheta DNA, Frunzăverde a explodat: „Nu cred că o discuţie politică între doi oameni politici poate fi interzisă în România!”.

Ambii avocaţi au cerut revocarea măsurii controlului judiciar, dar judecătorul a decis prelungirea măsurii cu alte 60 de zile, Sorin Frunzăverde declarând contestaţie la această măsură. La termenul viitor, care va fi pe 15 octombrie, vor fi audiaţi primii martori în acest dosar, adică secretarul judeţului, Darian Ciobanu, şi primarii Ion Lala, de la Lăpuşnicu Mare, Adrian Sergiu Stoicu, de la Bozovici, şi primarul Ion Orbulescu, de la Ciuchici.

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a fost trimis în judecată sub control judiciar de procurorii DNA pentru folosirea influenţei în campania prezidenţială din 2014. Vicepreşedintele PNL este acuzat că a făcut presiuni asupra primarilor din judeţ să determine oamenii să-l voteze pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2014.

Potrivit procurorilor DNA, vicepreședinte PNL, Sorin Frunzăverde, este acuzat de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Totodată, procurorii au dispus cercetarea în stare de libertate a lui Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual şi uz de fals.