Evenimentul Zilei > Politica > Sorin Cîmpeanu pune tunurile pe plagiatori. Toate tezele de doctorat, reverificate. „Să declare sub semnătură!”
Sorin Cîmpeanu pune tunurile pe plagiatori. Toate tezele de doctorat, reverificate. „Să declare sub semnătură!”

Sorin Cîmpeanu pune tunurile pe plagiatori. Toate tezele de doctorat, reverificate. „Să declare sub semnătură!”

Se anunță vremuri grele pentru plagiatorii tezelor de doctorat. Toate lucrările trebuie reverificate, potrivit ultimului anunț al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Noua solicitare vine în contextul în care mai multe acuzații au fost îndreptate, de-a lungul timpului, spre autorități, cu privire la plagierea doctoratelor.

Sorin Cîmpeanu pune tunurile pe plagiatori. Marți, 2 august, ministrul Educației a solicitat tuturor universităților care au acordat titluri de doctor, după anul 1990, să reverifice tezele pe baza cărora s-a acordat acest statut. Majoritatea acestor titluri au fost acordate, în România, de către marile universități din București, Cluj-Napoca și Iași.

La nivel național, vorbim despre un număr de 77.111 de doctoranzi. Noua solicitare a ministrului Educației vine în contextul în care mai multe acuzații au fost lansate ministerului, de-a lungul timpului, ca urmare a plagierii titlurilor în cauză.

Cîmpeanu e pe urmele plagiatorilor. Tezele de doctorat vor fi reverificate

Fiecare universitate care a acordat titluri de doctor trebuie să declare sub semnătură ca toate tezele au fost reverificate și analizate, conform cerințelor ministrului Sorin Cîmpeanu.

„Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi. Fiecare să-şi analizeze propriile teze, să-şi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestei analize”, a declarat demnitarul.

Sorin Cîmpeanu a mai subliniat că Ministerul Educației va acorda o finanțare pentru sprijinirea acestui demers de reanaliză a tezelor de doctorat. „Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educaţie şi mă refer aici la învăţământul superior, nivel doctoral”, a mai spus Sorin Câmpeanu.

Regulile CNATDCU nu vor fi modificate

Ministrul Educației a mai vorbit și despre regulamentul Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Sorin Cîmpeanu a menționat că metodologiile nu vor suferi modificări.

„Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare CNATDCU, nimic din metodologiile CNATDCU, am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind, de altfel şi rolul unui proces de consultare. Atâta vreme cât sunt ministru al Educaţiei nu voi accepta alte solicitări de modificare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai transmis că dorește ca solicitarea înaintată către CNATDCU în luna februarie a anului 2021, cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, să fie „onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă, să putem avea această strategie de prevenire şi combatere a unui fenomen extrem de grav, care afectează foarte mult imaginea sistemului românesc de educaţie”.