Sorin Cîmpeanu nu permite ca școlile să fie cobai: „Nu copiii trebuie să plătească pentru greșelile părinților și bunicilor”
- Sabina Popescu
- 30 septembrie 2021, 13:44
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat joi, 30 septembrie, că nu „nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților nevaccinați”, ci lucrurile stau exact invers. Poziția oficialului vine în contextul în care autoritățile vor să decidă susținerea cursurilor școlare în formă fizică, în ciuda ratei de infectare de șase la mia de locuitori. O asociație de părinți a protestat, joi dimineață, în fața Ministerului Educației, nemulțumită de propunerea guvernului.
Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Părinții și bunicii sunt responsabili de sănătatea copiilor”
Întrebat dacă România își permite, în acest moment, să mențină școlile deschise chiar dacă incidența trece de 6 cazuri de infectare COVID-19 la mia de locuitori, ministrul Sorin Cîmpeanu a transmis că „nu copiii trebuie să mai plătească pentru greșelile adulților”.
„Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați. Lucrurile stau exact invers: părinții și bunicii sunt responsabili de sănătatea copiilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. „Controlul respectării regulilor sanitare în scoli trebuie puternic consolidat. La un an și jumătate de la declanșarea pandemiei cred că nu ne mai putem permite să facem tot copiii și școala să plătească greșelile noastre, ale adulților”, a continuat ministrul, potrivit edupedu.ro.
Poziția ministrului vine în contextul în care o asociație de părinți a protestat joi dimineață în fața Ministerului Educației împotriva propunerii de continuare fizică a studiilor la o rată de incidență de 6 la mie.
Guvernul vrea să elimine pragul de incidență de 6 la mie pentru unitățile școlare
Autoritățile vor să mențină școlile deschise, chiar și la rate de incidență record. Propunerea ar fi venit chiar din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a susținut extinderea testării în școli și funcționarea acestora pe modelul grădinițelor în ceea ce privește regulile aplicate pe perioada pandemiei de COVID-19.
Potrivit reglementărilor actuale, grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, decizie luată de autorități independent de rata de infectare.
„Am primit la minister 183 de petiții – părinți, profesori – pentru trecerea școlii în online și 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise cu prezență fizică. Nu vom decide în funcție de diferența asta, sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de şase la mie, sunt foarte speriați. Îmi cer scuze… sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall sau alte locuri. Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în urmă cu câteva zile.