Șoriciul murat este o rețetă tradițională de la bunici, păstrată cu sfințenie încă din vremuri. Este o gustare perfectă pentru masa de Crăciun sau de Revelion.
Șorici murat. Este o delicatesă care îți va încânta papilele gustative de Crăciun. Este un preparat simplu și rapid, iar rezultatul final îţi lasă gura apă. Șoriciul nu trebuie consumat în exces. Dar câteva felii murate nu fac rău nimănui.
Șorici murat. Ingredientele necesare
Pentru a obține această reţetă de șorici murat, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- șorici,
- câțiva căței de usturoi,
- boabe de piper,
- frunze de dafin,
- sare,
- apă rece.
Cum se prepară această delicatesă de Crăciun
Curățați bine bucățile de șorici de grăsime, apoi spălați. Rulați fiecare bucată de șorici cât mai strâns și legați cu ață. Dacă veți ține cont de acest procedeu, vă va folosi la tăiere.
Şorici murat. Sursa foto: retetesivedete.ro.
Luați un borcan de sticlă și așezați rulourile de şorici. Bucățile mari se vor așeza pe fundul borcanului și cele mai mici deasupra. Peste rulourile de șorici se vor așeza cățeii de usturoi tăiați în felii, apoi frunzele de dafin și boabe de piper. Puneți apă rece într-o cratiță și dizolvați o lingură și jumătate cu sare grunjoasă. Amestecați cât mai bine până se dizolvă sarea complet.
Se lasă cel puțin șapte zile pentru a se frăgezi
După ce saramura este gata, se va turna în borcan, se pune capacul și se introduce la frigider. Pentru a se frăgezi așa cum trebuie, se lasă la rece cel puțin șapte zile.
Pentru ca produsul să fie cât mai savuros, e bine să schimbați saramura după primele două zile. Șoriciul în saramură este un produs foarte gustos, perfect pentru masa de Crăciun și de Anul Nou.
Beneficiile consumului de șorici murat
Șorici de porc. Acest preparat are efecte extraordinare asupra organismului, în condițiile în care este consumat cu moderație. Șoriciul conține acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, o grăsime excelentă pentru sănătatea inimii. Șoriciul poate fi consumat și de persoanele diabetice, întrucât are o cantitate redusă de carbohidrați, care nu influențează nivelul zahărului din sânge în mod negativ.
Acest șorici este bogat în colagen, o proteină care ajută la elasticitatea pielii și ajută la sănătatea oaselor și a articulațiilor. Consumul ridicat de șorici nu este recomandat de persoanele care au tensiunea arterială crescută.
Cu toate că șoriciul este apreciat pentru gustul său bogat, este important să fie consumat cu moderație. Jumătate din cantitatea totală de lipide din șorici este reprezentată de grăsimile saturate, ceea ce poate contribui la creșterea nivelului de colesterol.