Sony TX 5, aparatul de fotografiat căruia îi place în apă
- Ionu ţ Fantaziu
- 22 mai 2011, 15:15
Cea mai mare companie japoneză de electronice a făcut o cameră care rezistă la frig, e impermeabilă, nu se strică la şocuri şi nu intră praf în ea.
O groază de aparate de fotografiat s-au pierdut izbite de pământ, înecate în apă sau au făcut "infarct" când au fost scoase în frig. Sony a conceput un model de cameră de fotografiat pe care să o poţi folosi în apă, praf, la temperaturi scăzute şi să fie rezistentă la şocuri. TX5 e subţire, de doar 18 mm, are un display mare, cu touchscreen, pe care poţi naviga în meniu şi poţi vedea ce fotografiezi.
Înainte de a-şi construi camera specială, cei de la Sony s-au gândit foarte bine cam ce ai face tu în concediu. Eşti distrat, stai relaxat şi nici n-ai vrea să le porţi de grijă gadgeturilor sensibile. Aşa că Sony TX5 e gândită să reziste când o scapi din mână, să faci poze în ploaie, iar la mare să nu se zgârâie dacă ai scăpat-o pe plajă, în nisip. Filmează HD
Ca aspect, TX 5 nu diferă cu nimic faţă de un pocket normal. O clapetă, care se trage în jos, descoperă bliţul şi obiectivul. Meniul, prin care se navighează cu ajutorul unui touchscreen, este extrem de simplu, facil de folosit, fără să-ţi dea bătăi de cap şi să te încurci prin setări complicate. Singurele butoane sunt pentru ON/OFF, cel care îţi arată poza pe care ai făcut-o şi unul pentru zoom. Acelaşi aparat te face să-ţi laşi camera de filmat acasă. Cu Sony TX5 puteţi captura clipuri video HD, foarte clare şi cu nişte culori foarte vii.
Pentru a face imagini clare la lumină scăzută, Sony a instalat CMOS Exmor R, un senzor revoluţionar, care îmbunătăţeşte sensibilitatea şi reduce zgomotul de imagine pentru fotografii foarte detaliate.
Cum înoată un pocket
Am dat drumul la apă în lavoir până a ajuns aproape de orificiul preaplinului. Am tras clapeta cyber-shot-ului celor de la Sony, l-am deschis şi pur şi simplu i-am dat drumul în apă. La început am fost oarecum temători, camera scotea câţiva bulbuci, însă după aceea ne-am dat seama că era vorba de spaţiul dintre clapeta de protecţie şi cameră. Totul era funcţional, am făcut şi câteva cadre în apă, cu bliţ şi fără bliţ. Tot în apă neam uitat şi la fotografii.
Apoi, am pus-o la testul de şocuri mecanice. În specificaţiile tehnice se sprecizează că rezistă la izbituri de până la 1,5 metri, o căzătură zdravănă din buzunar. Ne-am prefăcut că o scăpăm de câteva ori, mai întâi închisă, apoi pornită. Camera n-a dat nicio clipă semne de slăbiciune, deschisă a rămas pe poziţie, ecranul n-a clipit şi n-a cedat, meniul nu s-a dereglat. Pur şi simplu era pregătită pentru fotografiat.
Pentru că tot s-au lăudat cei de la Sony că rezistă camera lor şi la temperaturi de până la -10 grade, am vrut să vedem cum se comportă şi la temperaturi scăzute aşa că am băgat-o şi în frigider. Am pornit-o şi am pus-o ca pe o roşie, pe raftul frigiderului, la temperaturi apropiate de 1-2 grade Celsius. După aproximativ 20 de minute, când am scos-o, touchscreen-ul display-ului fun cţiona perfect, iar după ce am şters aburii de pe obiectiv, camera era gata pentru fotografiat, fără să dea semne de slăbiciune.
DETALII TEHNICE
Camera rezistentă la praf şi frig
- Rezoluţie 10,2 megapixeli
- Lentile 4X zoom
- Dispaly LCD, 3 inci
- ISO 125 – 3200
- Tip de memorie (card) MS Duo/MS PRO Duo/SD/SDHC
- Baterie LiIon
- Dimensiuni 94x57x18 mm
- Rezistă la apă, şocuri de la 1,5 m, la temperaturi de până la -10 grade Celsius
- Preţ mediu 900 lei