Potrivit cifrelor, partidele din coaliția de guvernare au o cădere destul de importantă, dar nu dramatică. Totuși este de remarcat faptul că pentru prima oară după aproape doi ani, PSD-ALDE nu ar avea majoritate în Parlament, dacă, așa cum sună întrebarea, ”duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare”.

Astfel, la votul politic, cei chestionați (1005, potrivit metodologiei) preferă PSD, în proporție de 35%, PNL – 19%, Mișcarea România Împreună – 13%, ALDE ar avea 10%, USR, 8%, UDMR – 4% și Pro România și PMP ar strânge fiecare câte 3% din voturi.

După cum se observă, PSD-ALDE ar avea 45%, sub procentele din iunie (când ele însumau 53%, 41% și, respectiv, 12%).

Căderea poate fi explicată prin alte cifre ale sondajului și anume că 73% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită, doar 14% crezând că ne îndreptăm într-o direcție bună. Din cei care cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită, 60% consideră că de vină este ”situația politică din țară”.

Și la personalități investite cu încredere sunt schimbări. ”Podiumul” este ocupat din aceleași persoane, Raed Arafat, Klaus Iohannis și Gabriela Firea, dar diferența dintre președinte și primarul Capitalei este mai mare, Iohannis înregistrând 33%, iar Firea având 26%. Președintele este, dacă e să dăm crezare cifrelor Sociopol, în creștere față de iunie, când avea 24%, iar Firea este ”staționară”, vorba meteorologilor.

O surpriză este apariția lui Mircea Diaconu în clasamentul lunii august, cu 23%, peste alți actori politici, cum ar fi Dacian Cioloș (22%) sau Călin Popescu Tăriceanu (20%).

De remarcat și procentele scăzute de încredere ale lui Liviu Dragnea, 15%, și ale premierului Viorica Dăncilă, 13%.

SONDAJUL SOCIOPOL ÎN FORMAT PDF