Evenimentul Zilei > International > Nostalgia TOTALITARISMULUI. STALIN, cea mai REMARCABILĂ personalitate, consideră rușii. Pe ce loc e PUTIN
Nostalgia TOTALITARISMULUI. STALIN, cea mai REMARCABILĂ personalitate, consideră rușii. Pe ce loc e PUTIN

Nostalgia TOTALITARISMULUI. STALIN, cea mai REMARCABILĂ personalitate, consideră rușii. Pe ce loc e PUTIN

Un sondaj realizat de centrul independent Levada arată că, la fel ca în urmă cu cinici ani, în clasamentul celor mai remarcabile personalităţi, ruşii l-au pus pe primul loc pe Iosif Stalin, scrie Komsomolskaia Pravda.

Astfel, pe locul al doilea se află preşedintele rus, Vladimir Putin, şi poetul Alexander Puşkin. Ei au fost aleşi de 34 la sută dintre respondenţii sondajului „Levada-Center“. De asemenea, a crescut numărul respondenţilor care l-au ales pe Putin.

Pe locurile patru şi cinci se află conducătorul revoluţiei bolşevice, Vladimir Lenin, şi țarul Petru cel Mare. Primul cosmonaut, Iuri Gagarin, timp de 20 de ani, se menţine printre primii şase în listă.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de ruşi îl apreciază pe dictatorul sovietic, Iosif Stalin. Peste tot in Rusia sunt deschise muzee dedicate lui, ridicate monumente, iar politicienii găsesc diverse justificari pentru politicile sale de represiune care au dus la moartea a zeci de milioane de cetățeni ai URSS.

Glorificarea trecutului sovietic este una dintre cauzele pentru care regimul sângeros al lui Stalin este văzut cu simpatie şi înâţelegere de tot mai mulţi ruşi.

Totodată, şeful Institutului de Studii Politice, Sergei Markov, consideră că Stalin a jucat un rol-cheie în crearea unei noi ordini mondiale – de asta se și plasează pe locul unu în sondaj.

În urmă cu cinci ani, sociologii au efectuat un studiu similar şi atunci tot Stalin a strâns cele mai multe voturi (42 la sută).

Sondajul a fost desfăşurat în perioada 7-10 aprilie 2017, la el participând 1.600 de persoane cu vârsta minimă de 18 ani şi provenite din 48 de regiuni ale Rusiei.