Sondaj IRES. Încrederea românilor în NATO a crescut considerabil. Multe persoane se tem că România ar putea fi invadată de Rusia

Sondaj IRES. Încrederea românilor în NATO a crescut considerabil. Multe persoane se tem că România ar putea fi invadată de RusiaSursă: Vadym Sarakhan | Dreamstime.com

IRES a realizat un sondaj la un an de la începutul războiului din Ucraina. Românii au fost întrebați dacă au încredere în NATO. Mulți dintre cetățenii români se tem de o escaladare a conflictului și în țara noastră.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj în care au fost implicate 1.353 indivizi de 18 ani și peste această vârstă. Mulți dintre românii chestionați au spus că se simt în pericol în țara lor chiar dacă războiul se poartă în Ucraina. Aproximativ 13% dintre români s-au gândit să plece din țară din cauza acestei frici, iar 30% iau în considerare ideea să părăsească România dacă războiul se va extinde și în țara noastră.

În ceea ce privește încrederea românilor în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva statelor membre din regiunea în care se află România, nivelul este unul foarte ridicat. Aproximativ 80% dintre persoanele care au fost chestionate în perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2023 au spus că au încredere în NATO, cel mai ridicat procent de la începutul războiului. Sondajul realizat de IRES a arătat cum au evoluat, în ultimul an, sentimentele și percepțiile românilor privind invazia Rusiei în Ucraina.

În acest context, șase din 10 români au spus că au urmărit evenimentelor din Ucraina la șase luni după începerea războiului. Alți șase din 10 români sunt speriați în legătură cu o posibilă invaziei a României, iar 25% cred că acest lucru este posibil să aibă loc. Cinci din 10 români se simt în pericol în propria lor țară. În ceea ce privește durata conflictului armat, 16% dintre români cred că războiul din Ucraina va dura cel puțin cinci ani, dar 37% consideră că luptele se vor termina până la sfârșitul acestui an.

Interesul românilor pentru războiul din Ucraina a crescut

A trecut un an de la declanșarea războiului din Ucraina, iar două treimi dintre români încă vor să știe cum evoluează evenimentele din țara vecină și urmăresc ceea ce se întâmplă pe frontul de luptă. Două treimi dintre persoanele care sunt la curente cu evenimentele din Ucraina se informează cel puțin zilnic, un sfert dintre ei de două sau chiar trei pe săptămână, iar 11% doar o dată la șapte zile sau mai rar. Persoanele care urmăresc constant ceea ce se întâmplă în țara vecină sunt românii de peste 64 de ani care locuiesc în zona Moldovei.

Principala sursă de informare a multor români este televiziunea. Posturile de televiziune și variantele lor online au fost menționate de 87% dintre cei care urmăresc ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar 12% vizionează și știrile de la posturile strâine. Multe persoane au ales să se informeze și cu ajutorul rețelelor sociale online, 24%.

Respodenții chestionarului de peste 50 de ani, cei cu educație scăzută și femeile se informează de la posturile de televiziune românești. Rețelele sociale online sunt preferate de românii cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, dar și de cei cu studii superioare. Aproximativ 17% dintre respondenți au spus că discută cu prietenii despre război, iar 9% discută cu colegii de muncă. În acelalași timp, o treime dintre românii chestionați nu urmăresc ceea ce se întâmplă pe frontul de lutpă. În această categorie se încadrează mai mult tinerii.

Cum s-au simțit românii de la începutul războiului

În ultimele șase luni sentimentele resimțite de români au rămas neschimbate în ceea ce privește războiul din Ucraina. Teama este emoția dominantă, iar pe următoarele locuri se află îngrijorarea, neliniște, dar și compasiunea. Aproximativ unul din trei români (30%) au spus că teama este sentimentul pe care îl resimte cel mai puternic cu privire la conflictul armat din țara vecină.

Aproximativ 13% dintre respondenți sunt îngrijorați și neliniștiți, 8% sunt triști, iar 14% dintre români au spus că resimt milă și solidaritate față de cetățenii ucraineni. Este important de precizat că față de ultimul sondaj realizat, sentimentul de îngrijorare privind orizontul încheierii războiului a crescut în rândul românilor. Mulți se tem că ar putea urma un conflict nuclear.

În același timp, peste jumătate (55%) dintre români cred că războiul va mai dura destul de mult, 39% dintre aceștia cred ca finalul conflictului va fi anul viitor. Aproximativ 16% consideră că războiul se va încheia peste cinci ani. Un procent de 37 dintre respondenți cred că războiul se va termina în acest an. În același sondaj a fost măsurată și încrederea românilor în NATO, nivel care a ajuns la cea mai ridicată cotă de la începutul invaziei. Opt din 10 români cred că aliții pot face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor vecine Ucrainei care sunt membre ale alianței.

Românii simt pericolul extinderii războiului

La un an de la începutul operațiunii militare a Rusiei românii încă consideră că țara lor este în pericol de a fi invidată de trupele lui Vladimir Putin. Un sfert dintre respondenții care cred acest lucru au spus că invazia va avea loc curând. Numărul acestor persoane este în creștere față de cel înregistrat în vara anului trecut, dar în scădere față de perioada de debut a conflictului. Femeile cu vârste între 31 și 50 de ani, vârstnicii, persoanele cu educație scăzută și care locuiesc în mediului rural, dar și în zona Moldovei sunt cei care cred cel mai mult că România poate să fie invadată de Rusia.

Aproximativ 45% dintre respondenții care sunt convinși că România va fi invadată cred că acest lucru este posibil să se întâmple în acest an, iar 10% cred că invazia va avea loc în 2024. În același timp, 36% consideră că acest lucru se va întâmpla mai târziu. Jumătate din totatul de respondenți au spus că nu au simțit pericol în țara noastră, iar 12% se simt amenințați și în acest moment. Aproximativ 15% au declarat că s-au simțit în pericol doar la începutul războiului, iar 23% simt în primejdie doar uneori.

Românii care se simt în pericol și în prezent sunt, în cea mai mare parte, femeile, persoanele cu educație scăzută și persoanele care locuiesc în mediul rural și în Moldova. Mulți au luat în calcul, un sfert dintre respondenți, și variamta de a pleca în altă țară dacă România va fi invadată. Din această categorie fac parte, mai ales, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, dar și cei între 36 și 50 de ani, respondenții cu studii superioare, femeile, cei care locuiesc în orașe și în județele din Moldova.

Ce părere au românii despre sprijinul acordat Ucrainei

În ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, aproximativ 47% dintre respondeți au spus că țara noastră a livrat arme Kievului. Este important de precizat cu autoritățile române nu au confirmat că au trimis arme sau muniție în Ucraina. În același timp aproximativ 62% dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine în continuare țara invadată, iar 36% spun că nu mai vor ca România să ofere ajutor.

Cei care susțin sprijinul pentru Kiev sunt în cea mai mare tinerii cu studii superioare, iar persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani se poziționează în proporții mai ridicate decât alte categorii împotriva acestui sprijin. Respondenții au fost întrebați și cum ar trebui România să ajute Ucraina în perioada următoare.

Mulți români au spus că statul ar trebuie să trimită ajutoare umanitare, 92%, și alți 91% cred că țara noastră ar trebui să ajute refugiații din țara vecină. În același timp, 72% cred că România ar trebui să ofere ajutor de specialitate, prin experți în diferite domenii și 42% spun că statul ar trebui să trimită armament în Ucraina, potrivit IRES.