Sondaj IRES confirmă: PMP crește, PDL scade. PLUS: Numai 8% cred că PNL va câștiga europarlamentarele

Sondaj IRES confirmă: PMP crește, PDL scade. PLUS: Numai 8% cred că PNL va câștiga europarlamentarele

Un sondaj IRES confirmă tendinţa crescătoare a PMP în sondaje, în timp ce PDL scade. Alte vești proaste pentru PDL, dar și pentru PNL: nici alegătorii lor nu cred într-o victorie a acestora la europarlamentare.

44% dintre cei chestionați de IRES susțin că sigur vor merge la vot la alegerile europarlamentare din 25 mai, în timp ce 13% spun că sigur nu vor merge la acest scrutin. Opțiunile se împart astfel: PSD - 41%, PNL - 17%  PDL - 14%, Partidul Mișcarea Populară - 9%, UDMR - 6%, PP-DD - 5% Forța Civică - 3%. Sondajul IRES confirmă barometrul recent al INSCOP Research, care indica o creștere a PMP la 10% și o diminuare a PDL la 14%. Nici votanții PNL și PDL nu cred în partidele lor Întrebați cine cred că va câștiga alegerile europarlamentare, 61% dintre repondenți au indicat PSD. Numai 8% dintre votanți cred că PNL va câștiga și numai 6% au indicat PDL. Faptul că mici votanții PNL și PDL nu cred în partidele lor victoria partidelor lor ar trebui să-i îngrijoreze pe liderii acestora, pentru că electoratul demobilizat are tendința de a nu se prezenta la vot. În plus, jumătate dintre participanții la studiu (51%) cred că PNL nu va atinge obiectivul de a obține la alegerile europarlamentare 20% din voturi, obiectiv stabilit de președintele PNL, Crin Antonescu. IRES a testat și notorietatea spontană a personalităţilor cu care respondenţii asociază principalele cinci partide aflate în topul intenţiilor de vot. PSD, asociat cu Victor Ponta, PNL cu Crin Antonescu 57% dintre participaţii la studiu îl indică pe Victor Ponta ca fiind primul  nume care le vine în minte când aud de PSD (22% îl indică drept a doua menţiune, iar 16% drept a treia menţiune). Printre politicienii menţionaţi de respondenţi ca top of mind atunci când aud de PSD îi regăsim, la mare distanță, pe Ion Iliescu, Mircea Geoană sau Liviu Dragnea. De asemenea, 66% dintre participaţii la studiu îl indică pe Crin Antonescu drept primul nume care le vine în minte când aud de PNL (30% îl indică drept a doua menţiune, iar 23% drept a treia menţiune). Printre politicienii menţionaţi de repondenţi când aud de PNL apare și Călin Popescu Tăriceanu, cu 21%. Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, este asociat cu liberalii, în mod spontan, numai de 3%, apărând însă ca a doua sau a treia mențiune. Printre persoanele menţionate de repondenţi se regăsesc şi persoane care nu sunt membri ai PNL (ex. Vasile Blaga). IRES explică această situaţie prin faptul că PNL a fost asociat, în cadrul unor alianţe politice, cu alte partide. PMP, asociat cu Elena Udrea PDL este asociat, în cea mai mare măsură, cu Vasile Blaga. 42% dintre participaţii la studiu îl indică pe Vasile Blaga drept primul  nume care le vine în minte când aud de PDL (23% îl indică drept a doua menţiune, iar 22% drept a treia menţiune). Printre politicienii menţionaţi de repondenţi atunci când aud de PDL îi regăsim pe Emil Boc, Traian Băsescu, Elena Udrea.

55% dintre participaţii la studiu o indică pe Elena Udrea drept primul  nume care le vine în minte când aud de PMP (36% îl indică drept a doua menţiune, iar 21% drept a treia menţiune). Printre politicienii menţionaţi de respondenţi atunci când aud de PMP îi regăsim pe: Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu sau Emil Boc. UDMR asociat, în cea mai mare măsură, cu Marko Bela 31% dintre participaţii la studiu îl indică pe fostul preşedinte al Uniunii drept primul  nume care le vine în minte când aud de UDMR (17% îl indică drept a doua menţiune, iar 16% drept a treia menţiune). Pe locul doi se află actualul preşedinte al uniunii, Kelemen Hunor indicat de 26% dintre repondenţi  (24% îl indică drept a doua menţiune, iar 14% drept a treia menţiune).Printre politicienii menţionaţi de respondenţi ca top of mind atunci când aud de UDMR îi regăsim pe: Laszlo Borbely, Laszlo Tokes, Gyorgy Frunda sau Verestoy Attila CITIȚI ȘI:

  • Sondaj INSCOP: PDL scade, creștere spectaculoasă a Partidului Mișcarea Populară
  • Elena Băsescu, cel mai probabil, pe listele PMP la alegerile europarlamentare
  • Traian Băsescu a SEMNAT petiția PMP împotriva MAJORĂRII accizei la combustibili | VIDEO
  • Sondaj INSCOP: PDL scade, creștere spectaculoasă a Partidului Mișcarea Populară
  • Elena Udrea, despre PMP: Facem politică altfel, suntem partidul în blugi
  • Parlamentarii PMP iau startul în opoziţie
  • SONDAJ IRES. Intenție de vot: PMP, la egalitate cu PDL: 10%
  • Elena Udrea: Parlamentul, coadă de topor pentru Victor Ponta. PMP va ataca guvernul la CCR
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
  • Solidaritate cu Andrei Pleşu. Peste 100 de intelectuali protestează faţă de LINŞAJUL de la Antena 3
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Madmoazela Ioana Petrescu – Usturoiu se pregăteşte să-şi dea obolul mafiei PSD-iste
  • Stere Halep: "Simona a fost mereu altfel decât ceilalţi copii"

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dispozitive medicale ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE. Cum erau tratați oamenii în trecut | GALERIE FOTO
  • Oamenii SFINŢI ai Indiei | Galerie FOTO răscolitoare
  • Descoperire uimitoare: Ce s-ar putea afla ÎN INTERIORUL PLANETEI noastre / VIDEO