Evenimentul Zilei > Social > SONDAJ INSCOP: 48,9% dintre români cred că grecii ar trebui să strângă punga!
SONDAJ INSCOP: 48,9% dintre români cred că grecii ar trebui să strângă punga!

SONDAJ INSCOP: 48,9% dintre români cred că grecii ar trebui să strângă punga!

Aproape jumătate dintre români cred că grecii ar trebui să facă sacrifii pentru ca statul să poată plăti datoriile uriașe care au băgat țara în colaps financiar.

De asemenea, 40,2% dintre conaționalii noștri cred că aceste sacrificii nu ar trebui făcute, iar 10,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Conform aceluiași sondaj, citat de Agerpres, 54,5% dintre români cred că țara noastră este ferită de astfel de riscuri pentru că folosește încă leul și nu a intrat în zona euro.

Cercetarea relevă faptul că 24% apreciază că România ar avea o situație economică mai bună dacă ar fi în zona euro, în timp ce 21,5% aleg varianta ''nu știu/ nu răspund''.

''Existența unui procent majoritar care apreciază că România este ferită de anumite riscuri datorită faptului că nu este în zona euro nu trebuie interpretată ca un vot de blam pentru trecerea țării noastre la moneda unică. Mai degrabă, este vorba despre influența unei situații punctuale, a cărei greutate în evoluția opiniei generale despre adoptarea euro rămâne de evaluat. Cu toate acestea, răspunsurile la această întrebare pot fi o indicație a încrederii sporite a populației în moneda națională'', afirmă realizatorii sondajului, citați de Agerpres.

De asemenea, potrivit cercetării, 25% dintre respondenți apreciază că efectele crizei grecești asupra economiei și populației din România vor fi resimțite într-o măsură mare sau foarte mare, 27% spun că țara noastră nu va fi influențată nici în mică, nici în mare măsură. 34,1% dintre respondenți consideră că situația din țara noastră va fi influențată în mică și foarte mică măsură de ce se petrece în Grecia. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare a fost de 13,9%”, precizează sursa citată.

Sondajul a fost realizat, la comanda Adevărul, în perioada 9 – 14 iulie 2015, pe un eșantion reprezentativ de 1.075 persoane de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.