Sondaj EVZ. Cum au văzut românii anunțul despre ciclon?

Sondaj EVZ. Cum au văzut românii anunțul despre ciclon?Sursa foto: Pixabay

În cadrul unui sondaj lansat pe pagina de Youtube, „Hai România”, cetățenii au fost puși să își exprime părerea despre anunțul care prevestea un ciclon devastator peste România.

Persoanele care au răspuns la acest sondaj au avut puse la dispoziție cinci variante de răspuns pentru a completa fraza: „Ciclonul care nu a fost, a fost...”.

Prima variantă de răspuns fiind „O estimare greșită a meteorologilor” cu un procentaj de 12%. A doua, „O manevră politică a Guvernului” având un procentaj de 29%, urmată de „O exagerare a presei”(14%), apoi „O încercare de a ne speria, ca în pandemie” cu 43%, acesta fiind și răspunsul favorti, și în cele din urmă „Am altă părere (în comentariu)” (2%).

Sondajul a strâns 1,3 mii de răspunsuri în șapte ore de postare.

Ciclon puțin mai blând

La nivel național s-a creat o panică generală, mai ales că televiziunile au întreținut această atmosferă cu titluri care de care mai apocaliptice, întrecându-se în a anunța venirea ciclonului devastator: „Prezentăm traseul potopului, oră de oră”, „Mega-furtuna care va lovi România”, „Va ploua într-o oră cât într-o lună” , „Vine potopul!” sau „România va fi, practic, măturată de acest ciclon!”. Oamenii au fost îndemnați să stea în case, să închidă geamurile și să aibă grijă unde parchează mașinile pentru a nu le găsi strivite sub copacii doborâți de vânt.

Conferențiar Lucian Sfîcă spune că nu există niciun ciclon Ashley așa cum au anunțat autoritățile. Că acesta e doar o invenție. Asta chiar dacă Ministerul mediului vorbește clar de ciclonul Ashley.

„La o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică.

Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră”, spune profesorul.

Profesorul explică fenomenul meteo ca pe unul care nu trebuie considerat extraordinar.

Ne puteți urmări și pe Google News