Șefa ANM recunoaște că furtuna anunțată a fost supraestimată. Cum răspunde valului de critici

Șefa ANM recunoaște că furtuna anunțată a fost supraestimată. Cum răspunde valului de critici Elena Mateescu Sursa foto: EVZ

O explozie de reacții a avut loc pe rețelele sociale după ce s-a aflat că „Ciclonul Ashley”, de fapt, nu există. Mai mult, furtuna violentă pentru care s-au emis mesaje Ro-Alert și a creat panică în țară nu a avut nici pe departe intensitatea anunțată, cel puțin nu în Capitală. Șefa ANM a răspuns criticilor și a recunoscut că fenomenul a fost supraestimat.

 Explicațiile șefei ANM după ciclonul care nu a mai venit

Elena Mateescu, directorul ANM, a venit cu explicații într-un interviu televizat în legătură cu prognozele meteo care anunțat un fenomen meteo periculos, fiind numit, inclusiv de reprezentanți ai Guvernului, Ciclonul Ashley.

„Administrația Națională de Meteorologie, când emite aceste avertizări, ia în calcul și analizează toate instrumentele de care dispune, respectiv modelele numerice de prognoză a vremii. Modelele de arie limitată indicau o probabilitate foarte mare ca aliniamentul zonei Galați, pe o linie de convergență, să înregistreze în partea de centru și vest valori de 70 de l/mp”, a declarat directoarea generală a ANM, la B1TV.

„Având în vedere condițiile preexistente, ca urmare a unui sol deosebit de îmbibat, suprasaturat, având în vedere episodul anterior, situația râurilor colmatate, cantități de 25, 40 de l/mp, puteau să mențină și să crească riscul intervențiilor în zonă, astfel încât instituirea Codului roșu s-a bazat pe aceste argumente”, a adăugat Elena Mateescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Șefa ANM a răspuns criticilor

Experul Lucian Sfîcă, profesor universitar la Iași a avut o declarație care a declanșat o adevărată explozie de comentarii. El a spus că Ciclonul Ashley nu există și că este, de fapt, o găselniță românească”.

„La o căutare pe Google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească. Nu veți găsi știri cu „Așlei” decât din România”, a spus conferențiarul, adăugând că situația creată reprezintă un risc de decredibilizare a meteorologiei ca știință.

Elena Mateescu a răspuns acestor critici, recunoscând că fenomenul a fost supraestimat.

„Mesajul este că într-adevăr modelul luat în considerare a putut să supraestimeze, ar trebui într-adevăr văzut contextul sinoptic în baza căruia modelul de arie limitată (…) și ingredientele care au stat la baza, sigur că da, acestei supraestimări. Cu siguranță, vom analiza, pentru că așa o facem de fiecare dată după un astfel de episod, însă faptul că s-au luat măsuri astfel încât să putem minimaliza pierderile potențiale ale unui risc crescut ca urmare a unor cantități mai mari pe situația preexistentă, cu siguranță, totuși, a fost o acțiune care să merite o astfel de intervenție. Până la urmă, suntem toți în siguranță și mai ales acei oameni”.

„Nu am confirmat niciodată”

„Nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale”.

„Noi am spus că este o activitate ciclonică, o să urmăriți comunicatele Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care, ca urmare a unei Mediterane foarte calde, până la urmă la contactul cu o masă de aer mai rece de la latitudini nordice, pe un fond de vreme foarte caldă preexistent, poate să determine cantități mari de precipitații și în zona țării noastre, în condițiile în care un aport suplimentar de umezeală îl are și bazinul vestic al Mării Negre”, a mai declarat Elena Mateescu.

Revista presei