Consumul de alcool la copii. O treime din părinți nu impun reguli. Sondaj

Consumul de alcool la copii. O treime din părinți nu impun reguli. Sondaj În România, procentajul copiilor de 11 ani care au încercat alcoolul este între 20 și 30 la sută. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sondaj cu rezultate îngrijorătoare despre fenomenul consumului de alcool în rândul minorilor. Peste o treime dintre părinţii de adolescenţi declară că nu impun reguli copiilor lor privind consumul de alcool.

Sondaj despre consumul de alcool la adolescenți. 57% dintre părinți consideră că nu este un risc consumul de alcool în dezvoltarea normală a copiilor.

Sondaj îngrijorător cu privire la percepția părinților despre consumul de alcool la adolescenți

Un studiu realizat la solicitarea asociaţiei Spirits România a analizat opiniile şi cunoştinţele părinţilor de adolescenţi cu privire la problema consumului de alcool în rândul minorilor.

Medicii spun că acest consum de alcool la minori trebuie evitat în totalitate:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aproape o treime dintre părinţi (30%) au declarat că şi în trecut consumul de alcool în rândul minorilor a fost o problemă însă mai puţin discutată în spaţiul public. Aproximativ 64% cred că familia în general ar trebui să fie mai implicată în contracararea acestui fenomen. Acest rezultat reflectă convingerea că responsabilitatea principală în această problemă revine familiei.

Totodată, marea majoritate a părinţilor (94%) spun că au avut discuţii cu copiii în care le-au prezentat efectele negative ale consumului de alcool”, se arată în comunicat.

Sondaj alcool la minori

Sondaj: 25% dintre părinți consideră acceptabil ca minorii să consume alcool ocazional

18% dintre părinţi declară că sunt conştienţi că adolescenţii lor minori consumă alcool

Majoritatea părinților au aflat despre consumul de alcool al copiilor direct de la aceștia (83.62%):

„Prin contrast, potrivit studiului YRBSS 2022, 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool cel puţin 1-2 zile în ultimele 30 de zile. Majoritatea părinţilor (65.53%) cred, însă, că minorii lor au început să consume alcool abia după vârsta de 17 ani. Aceștia indică drept motive ale consumului socializarea (36.99%) şi influenţa prietenilor (33.90%)”, mai arată comunicatul.

Întrebaţi care ar fi prima măsură pe care ar lua-o dacă ar avea un copil minor care consumă alcool constant şi în cantităţi mari, 58% dintre părinţi au spus că mai întâi ar purta o discuţie serioasă cu acesta, în timp ce 27% au spus că în primul rând ar încerca să îl ferească pe adolescent de anturajul nociv.

Consumul de alcool la adolescenți, un subiect tabu pentru părinți, după cum arată noul sondaj

Doar 2% au spus că ar informa dirigintele sau şcoala despre această situaţie. 7% dintre părinți au menţionat că ar apela cu prioritate la medicul de familie:

„Concluziile care se desprind din acest studiu arată că problema consumului de alcool la adolescenţi este mai degrabă un subiect tabu pentru părinţi. Aceștia ezită să ceară ajutor din partea şcolii sau al specialiştilor. Consumul de alcool în rândul adolescenţilor nu este numai o problemă individuală sau de familie,. Aceasta este o chestiune socială şi de sănătate publică iar consecinţele pot fi de lungă durată.

În acelaşi timp, consumul de alcool în rândul minorilor poate avea drept cauză şi lipsa de informare, prevenţie şi educaţie. De aceea, este necesară recunoaşterea acestei probleme, asumarea şi abordarea ei în cadrul unor campanii extinse şi programe care să reunească elevii, părinţii, profesorii şi societatea civilă”, a declarat Violeta Carmen Tapai, psiholog specializat în probleme de educaţie.