Sondaj. Ce cred românii despre tăierea pădurilor și cât de implicați sunt în protejarea mediului

Sursa foto: Arhiva EVZ

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj care a vizat percepțiile și atitudinile românilor privind protejarea mediului și a animalelor sălbatice. Cazul ursului Arthur.

Este a treia parte a sondajul efectuat de IRES. Prima parte a sondajului a evaluat opiniile românilor cu privire la atitudinile și comportamentele privind protecția animalelor și percepțiile legate ceea ce opinia publică a denumit cazul ursului Arthur. A doua parte a sondajului a urmărit să identifice percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la vânarea animalelor sălbatice.

Ce cred românii despre tăierea pădurilor și protejarea resurselor naturale?

Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că tăierea pădurilor ar trebui interzisă în România, în timp ce alți 45% cred că trebuie reglementată mai strict.

  • 56% dintre români se declară mai degrabă neinformați sau slab informații cu privire la activitatea organizațiilor de protejarea mediului.
  • 52% dintre cei chestionați sunt de părere că activitatea acestora este puțin sau deloc eficientă, în timp ce 44% susțin că este eficientă și foarte eficientă.
  • 64% dintre români recunosc că, în ultimii 5 ani nu s-au implicat în nicio acțiune de protejare a naturii și a mediului înconjurător.
  • 13% dintre participanții la studiu au spus că, în ultimii 5 ani, au susținut financiar cauze legate de protejarea naturii și a mediului.
  • 55% dintre români recunosc că nu au participat vreodată la acțiuni de ecologizare sau împădurire.
  • 8 din 10 români cred că legislația în vigoare cu privire la ocrotirea naturii este aplicată în mică și foarte mică măsură în România.

Partea a treia a sondajului focusează percepțiile și atitudinile cu privire a protejarea mediului înconjurător și opiniile privind modul în care sunt gestionate resursele naturale ale României. Potrivit sondajului, implicarea românilor în acţiuni și cauze care vizează protejarea mediului este încă destul de redusă.

Percepții și atitudini privind protejarea mediului

8 din 10 români cred că legislația în vigoare cu privire la ocrotirea naturii este aplicată în mică și foarte mică măsură în România și două treimi (68%) evaluează drept proastă și foarte proastă activitatea din ultimii patru ani a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

La capitolul informare cu privire la activitatea organizațiilor de protejarea mediului, peste jumătate dintre participanții la sondaj (56%) se declară mai degrabă neinformați sau slab informați. Bărbații, persoanele active și intervievații cu educație medie se evaluează ca fiind mai bine informații decât alte categorii.

Procentele sunt similare și atunci când respondenții evaluează activitatea ONG-urilor din domeniul protecției mediului înconjurător: 52% dintre cei chestionați sunt de părere că activitatea acestora este puțin sau deloc eficientă, în timp ce 44% susțin că este eficientă și foarte eficientă. De data aceasta, femeile, tinerii și intervievații cu educație ridicată sunt cei care evaluează în mod pozitiv activitatea ONG-urilor de mediu.

Sondaj exploziv: Ce cred românii despre cazul ursului Arthur

Românii: Preocupați, dar puțin implicați în cauze și acțiuni de protejare a mediului

Aproape două treimi dintre români (64%) recunosc că, în ultimii 5 ani nu s-au implicat în nicio acțiune de protejare a naturii și a mediului înconjurător. Bărbații, tinerii, persoanele cu studii superioare și care locuiesc în Moldova tind să fie mai activi din acest punct de vedere. Și mai puțini sunt cei care susțin financiar cauze legate de protejarea naturii și a mediului: 13% dintre participanții la studiu au spus că au donat bani, în acest scop, către organizații sau asociații de profil. Tinerii și persoanele educate se remarcă și la acest capitol.

Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că tăierea pădurilor ar trebui interzisă în România, în timp ce alți 45% cred că trebuie reglementată mai strict. În timp ce femeile și persoanele cu educație scăzută se poziționează în favoarea interzicerii, bărbații, persoanele între 51 și 65 de ani, dar și respondenții cu studii medii și superioare pledează pentru reglementarea mai strictă a acestei activități.

Atunci când vine vorba despre acțiuni concrete legate de protejarea mediului, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (55%) recunosc că nu au participat vreodată la acțiuni de ecologizare sau împădurire; femeile, vârstnicii și persoanele cu educația scăzută, dar și cele din Sudul țării sunt categoriile mai puțin implicate în acest tip de acțiuni.

Însă declarativ, trei sferturi dintre respondenți (74%) susțin că ar anunța cu siguranță autoritățile dacă s-ar afla într-o situație concretă în care ar observa sau ar auzi că au loc tăieri de copaci, iar alți 20% spun că cel mai probabil ar face la fel. Activitatea pădurarilor este considerată necesară și foarte necesară de 84% dintre participanții la studiu, iar 15% o consideră puțin sau deloc necesară.

Datele au fost culese în perioada  7 – 11 mai 2021, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), volumul eșantionului fiind de 1.004 indivizi de 18 ani și peste, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,19%.