Somnul și cancerul. Studiul care demontează miturile despre oamenii care dorm mult
- Georgiana Dragomir
- 9 martie 2024, 21:23
Orele de somn au legătură directă cu sănătatea noastră, arată un studiu recent. Astfel, dacă ne vom priva de odihnă, riscăm să ne îmbolnăvim, spun medicii.
Somnul de calitate înseamnă sănătate, arată datele unui studiu realizat Matthew Walker, specialist în neurologie. Privarea de somn înseamnă risc de cancer, de atac de cord, obezitate și de Alzheimer, conform medicului citat de The Guardian.
Somnul și boli grave. Câte ore ar trebui să dormim
Matthew Walker, autorul cărții "De ce dormim", este specializat în somnologie. El conduce Centrulu pentru Studierea Somnului Uman de la Universitatea Berkeley, din California. Omul de știință consideră că ne aflăm în centrul unei „epidemii catastrofale de nesomn”, ale cărei consecințe sunt mult mai grave decât ne-am putea imagina. Situația s-ar putea schimba doar dacă, la nivel mondial, autoritățile se pun de acord în acest sens, menționează sursa citată.
Walker susține că oamenii trebuie să doarmă obligatoriu cel puțin opt ore pe noapte pentru a fi mai sănătoși. Lipsa somnului predispune, printre altele, la Boala Alzheimer, la cancer, diabetul zaharat, obezitate și afectează creierul.
Medicul care a realizat studiul privind efectele somnului asupra sănătății spune că oamenii ar trebui încurajați de autorități să se odihnească.
Lipsa somnului pătrunde în tot organismul. Și totuși nimeni nu face nimic despre asta. Lucrurile trebuie să se schimbe: la locul de muncă și în comunitățile noastre, în casele și în familiile noastre. Somnul insuficient provoacă economiei Marii Britanii, spre exemplu, pierderi de peste 30 de miliarde de lire sterline pe an, adică 2% din PIB", spune Matthew Walker, care crede că autoritățile ar trebui să încurajeze odihna”, potrivit sursei citate.
Somnul, primul pas spre o viață echilibrată. Oamenii care dorm mai sănătoși
Peste 20 de studii epidemiologice realizate la scară largă au avut toate aceeași concluzie clară: cu cât dormim mai puțin, cu atât vom trăi mai puțin. Adulții cu vârstă de peste 45 de ani care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au cu 200% mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral pe parcursul vieții, comparativ cu cei care dorm șapte sau opt ore pe noapte, motivul fiind afecțiuni ale presiunii sângelui.