Neuronii, rol fundamental în timpul somnului. Cum este salubrizat creierul

Neuronii, rol fundamental în timpul somnului. Cum este salubrizat creierul Sursa foto: Sutterstock

Neuronii au un rol fundamental, executat în timp ce dormim. Somnul este un paradox, deoarece este caracterizat de activitatea intensă a creierului.

Dormitul, esențial pentru ca neuronii să-și facă treaba. În timpul somnului, celulele creierului produc explozii de impulsuri electrice care se cumulează în valuri ritmice, semn al unei funcții crescute a celulelor cerebrale. Cu toate acestea, undele cerebrale lente sunt asociate cu un somn odihnitor și revigorant. Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au descoperit că undele cerebrale ajută la evacuarea deșeurilor din creier în timpul somnului. Celulele nervoase individuale se coordonează pentru a produce unde ritmice care propulsează lichidul prin țesutul cerebral dens, spălând țesutul în acest proces.

Celulele cerebrale orchestrează gândurile, sentimentele și mișcările corpului și formează rețele dinamice esențiale pentru formarea memoriei și rezolvarea problemelor. Pentru a îndeplini astfel de sarcini solicitante de energie, celulele creierului au nevoie de combustibil, iar consumul de nutrienți din alimentație creează deșeuri metabolice. Este esențial ca creierul să se debaraseze de deșeurile metabolice care se pot acumula și pot contribui la apariția bolilor neurodegenerative.

Neuronii lucrează perfect în timpul somnului

Somnul este un moment în care creierul inițiază un proces de curățare pentru a elimina deșeurile și toxinele pe care le acumulează în timpul stării de veghe. Aceste descoperiri ne-ar putea îndruma către strategii și potențiale terapii pentru a accelera eliminarea deșeurilor dăunătoare și pentru a le elimina înainte ca acestea să poată duce la consecințe grave.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiile au arătat că lichidul cefalorahidian care înconjoară creierul intră și se împletește prin rețele celulare complicate, colectând deșeurile toxice pe măsură ce călătorește. La ieșirea din creier, lichidul contaminat trebuie să treacă printr-o barieră înainte de a se vărsa în vasele limfatice din dura mater - stratul exterior de țesut care înfășoară creierul sub craniu.

Cercetătorii au studiat creierul șoarecilor adormiți și au descoperit că neuronii conduc eforturile de curățare prin lansarea de semnale electrice în mod coordonat pentru a genera unde ritmice în creier. Ei au determinat că astfel de unde impulsionează mișcarea fluidelor.

Unul dintre motivele pentru care dormim este acela de a curăța creierul, iar dacă putem îmbunătăți acest proces de curățare, poate că este posibil să dormim mai puțin și să rămânem sănătoși. Alte studii au arătat că șoarecii conectați genetic pentru a dormi mai puțin au creierul sănătos. Cercetătorii sunt acum interesați să înțeleagă de ce neuronii emit unde cu ritmicitate variabilă în timpul somnului și care regiuni ale creierului sunt cele mai vulnerabile la acumularea de deșeuri.

sursa: medicalxpress.com