Încurcăturile pe care companiile de telefonie mobilă le fac pot scoate la iveală practici nu tocmai corecte faţă de clienţi.
Bogdan Georgescu este abonat al companiei Vodafone de ani buni şi întotdeauna şi-a achitat factura la telefonul mobil la termen.
Cu toate acestea, la mijlocul lunii trecute a primit o scrisoare prin care compania de telefonie mobilă îl soma să achite factura. „În martie nu am primit factura, însă nu mi-am făcut griji. Ştiam că este posibil să întârzie şi oricum aveam timp să o achit până pe 26 martie. Însă am primit prin poştă o scrisoare prin care eram somat să achit factura, altfel se va recurge inclusiv la o firmă de recuperare”, povesteşte bucureşteanul, care a sunat rapid la serviciul de relaţii cu clienţii.
„O domnişoară mi-a spus că s-a făcut o eroare şi mă roagă să nu iau în considerare acea scrisoare. Am cerut să fiu informat în legătură cu consecinţele pe care le va suferi angajatul care a făcut această eroare şi mi s-a răspuns că nu se poate deoarece este o problemă internă”, afirmă Bogdan Georgescu.
Bucureşteanul spune că i s-a spus că poate depune o reclamaţie pe e-mail sau direct la sediul firmei şi aşa există şi posibilitatea să i se răspundă la solicitare. „Acum câteva zile, am primit un mesaj telefonic cu următorul conţinut: «Stimate client, vă informăm că dintro regretabilă eroare vi s-a trimis o inştiinţare de plată. Vă rugăm să nu o luaţi în considerare. Ne cerem scuze. Vodafone». Consider scuzele tardive, mai ales că au fost trimise printr-un simplu mesaj. Mă deranjează că nu am avut niciodată întârzieri de plată, iar, pe de altă parte, mi se pare extrem de grav dacă şi pentru 48 lei se poate recurge la recuperatori”, mai spune Bogdan Georgescu.
Fără comentarii
Reprezentanţii companiei Vodafone ne-au declarat că problema abonatului Bogdan Georgescu a fost rezolvată şi nu vor să ofere mai multe detalii pe marginea acestui subiect.
Organizaţiile care se ocupă de protecţia consumatorilor spun că firma Vodafone nu este obligată să ofere explicaţii cu privire la situaţia angajatului din cauza căruia a apărut eroarea, iar decizia de a-l sancţiona sau nu rămâne la latitudinea firmei şi reprezintă strict o problemă internă.
„În cazul în care consideraţi că aţi fost prejudiciat de comerciant, vă puteţi recupera acest prejudiciu fie conform contractului, dacă exista clauze contractuale care vizează o situaţie de genul celei în care vă aflaţi, fie potrivit dreptului comun, pe calea răspunderii civile delictuale, în instanţă”, afirmă Mihai Titichi, şef Serviciu juridic la Asociaţia Pentru Protecţia Consumatorilor, din România.
În sprijinul cititorilor
În ziarul de miercuri veţi putea citi în pagina de protecţia consumatorilor poveşti ale românilor care au fost înşelaţi şi soluţii la problemele lor. Puteţi adresa întrebări şi reclama abuzuri la adresa consumator@evz.