Evenimentul Zilei > Actualitate > Șomajul tehnic, varianta de avarie a firmelor aflate în dificultate. Care sunt drepturile salariaților
Șomajul tehnic, varianta de avarie a firmelor aflate în dificultate. Care sunt drepturile salariaților

Șomajul tehnic, varianta de avarie a firmelor aflate în dificultate. Care sunt drepturile salariaților

Pandemia de coronavirus va determina mai mulți agenți economici, care întâmpină dificultăți în funcționare, să-și întrerupă activitatea. Pe cale de consecință, salariații vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic. La nivelul Guvernului se lucrează, în această perioadă, la un act normativ menit să susțină financiar firmele obligate să recurgă la o astfel de măsură. Până în prezent, uzinele Dacia și Ford au decis să-și trimită salariații în șomaj tehnic.

Bani europeni pentru șomajul tehnic

La nivel guvernamental se estimează că, în total, firmele vor trebui să trimită în șomaj tehnic aproximativ 500.000 de angajați, cărora vor trebui să le plătească îndemnizațiile pentru o perioadă de minim trei luni. Deja, Ford și Dacia au anunțat că-și închid uzinele de la Craiova, respectiv Mioveni din cauza pandemiei de coronavirus, ocazie cu care aproximativ 20.000 de lucrători vor intra în șomaj tehnic până pe 5 aprilie. Un număr mare de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic de firmele care activează în domeniul HORECA – hoteluri, restaurante, cafenele – foarte afectate de restricțiile impuse de epidemie.

Drept urmare, la Guvern este în lucru un act normativ prin care o parte din sumele necesare plății îndemnizațiilor de șomaj tehnic să fie asigurate din fonduri guvernamentale sau ale Uniunii Europene. Guvernul speră să poată obține 200 de milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU).

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: