Soluțiile PMP pentru Capitală

Soluțiile PMP pentru Capitală

Preşedintele PMP București, Valeriu Steriu, a prezentat marţi, într-o conferință de presă, mai multe proiecte de lege pentru fluidizarea traficului în Capitală. Printre măsurile partidului condus de Traian Băsescu se numără şi o iniţiativă legislativă care va interzice retrocedările de teren de pe spaţiile verzi, deja amenajate.

“Ne aflăm la începutul sezonului sărbătorilor de iarnă, când problemele traficului din Capitală se intensifică odată cu vremea nefavorabilă. Frustrarea bucureștenilor din cauza pierderii timpului în trafic estimat la aproximativ o oră, reprezentând 8 zile pe an, trebuie să își găsească o rezolvare rapidă. De aceea, am decis alături de colegii din Partidul Mișcarea Populară să inițiem un pachet de 10 proiecte pentru a fluidiza traficul, care pot fi aplicabile pe termen scurt și mediu. Acestea sunt soluții de bază pentru a crește procentul de bucureșteni care folosesc transportul public, de la numai 35% în acest moment, dar și pentru a îmbunătăți calitatea aerului pentru sănătatea locuitorilor”, a   spus Valeriu Steriu. 

Cele 10 măsuri anunțate de președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu,  sunt un răspuns la lipsa de acțiune a administrației Municipiului București de a rezolva problema traficului, după șase luni de mandat, așa cum anunțase, în iunie, primarul general Gabriela Firea.

 Cele 10 soluții ale PMP

  • "1. Prioritizarea lucrărilor pentru lărgirea centurii Bucureștiului prin crearea unui grup de lucru care să includă Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor, în condițiile în care centura este înconjurată fie de linii de cale ferată, fie de unități militare, care trebuie relocate pentru a permite lărgirea centurii.
  • 2. Legea Bucureştiului Metropolitan, un pas important pentru rezolvarea problemei traficului rutier din Capitală. Prin această lege, judeţul Ilfov va fi inclus în Bucureşti, iar hipermarketurile vor avea la dispoziţie un termen de cinci ani pentru a se muta la periferie.
  • 3. Inițiativă legislativă care să restricționeze accesul vehiculelor de transport public care nu îndeplinesc norma Euro 5
  • 4. Proiect de lege care susține înlocuirea a minim 30% din flota de vehicule ale Regiei Autonome de Transport Public București cu vehicule electrice, conform recomandărilor UE și pentru respectarea Acordului de la Paris (reducerea poluării), pe care România l-a semnat în iunie. 
  • 5. Utilizarea aplicațiilor mobile care oferă date de trafic în timp real pentru sincronizarea semafoarelor din București și fluidizarea circulației.
  • 6. Initiațivă legislativă care să oblige realizarea infrastructurii de transport public înainte de construirea cartierelor de la periferia Bucureștiului.
  • 7. Proiect de lege care să încurajeze traficul mixt prin combinarea mersului pe bicicletă cu accesul la transportul public suprateran, dar și la metrou. În acest sens, legea va stipula achiziționarea dotărilor speciale pentru transportarea bicicletelor cu autobuzul și obligativitatea parcărilor securizate de bicicletă în stațiile de metrou.
  • 8. Proiectul de lege "Tichete pentru Biciclete", realizat de Valeriu Steriu, deputat PMP. Legea a fost adoptată de Senat și va putea fi implementată începând cu noul an. Prevede beneficii și subvenții pentru angajatorii care vor emite tichete în valoare de 1500 lei pentru ca angajații să își achiziționeze biciclete și echipament de protecție. Este o măsură de încurajare a traficului mixt. 
  • 9. Inițiativă legislativă care să schimbe reorganizarea actuală a Bucureștiului pe sectoare, fiind o structură administrativă care nu a mai ținut pasul cu dezvoltarea orașului, deficitară și care risipește resursele de finanțare pentru infrastructură. 
  • 10. Proiect de lege care va interzice retrocedările de teren de pe spațiile verzi, deja amenajate – precum parcurile din București, pentru a îmbunătăți calitatea aerului."