Soluţiile deputaţilor la problema maidanezilor

Soluţiile deputaţilor la problema maidanezilor

Sterilizarea, plasarea în adăposturi, dar şi eutanasierea sunt amendamentele pe care deputaţii le-au adus legii privind câinii fără stăpân. Animalele vor fi lăsate în grija autorităţilor locale.

Sterilizarea, soluţia propusă de organizaţiile pentru protecţia animalelor, se regăseşte şi pe lista amendamentelor aduse de deputaţii din Comisia de administraţie publică legii privind câinii fără stăpân, iniţiată de Marius Marinescu şi aprobată de Senat cu trei ani în urmă.

Printre amendamente - adoptate, marţi, cu unanimitate de voturi, de membrii comisiei - se numără însă şi plasarea animalelor în adăposturi, dar şi descentralizarea răspunderii privind posibila eutanasiere.

Cu alte cuvinte, fiecare consiliu local va putea decide dacă patrupedele din localitatea pe care o administrează vor fi sterilizate, plasate în adăposturi sau eutanasiate. "Primăria este obligată să-i înregistreze şi să-i sterilizeze. După, fiecare autoritate va putea decide, în funcţie de comunitate, ce va face cu maidanezii şi cât timp îi va ţine în adăposturi. Ei vor fi daţi spre adopţie, obligatoriu, iar dacă nu sunt doriţi de nimeni, pot fi returnaţi în stradă, ţinuţi în adăposturi sau eutanasiaţi", a precizat, ieri, vicepreşedintele comisiei, Ion Călin. "O primărie poate să decidă, împreună cu societatea civilă, să impună o taxă de 1 leu pentru asigurarea fondurilor necesare întreţinerii maidanezilor din adăposturi. Sau, dacă primăria are bani, poate să ţină câinii la nesfârşit în adăpost. Mai este şi varianta returnării pe străzi, dacă aşa decid locuitorii", au explicat deputaţii. Legea amendată va merge în plenul Camerei Deputaţilor, cel mai probabil săptămâna viitoare, iar şansele să fie votată sunt de aproape 100%, după cum a explicat un alt membru al comisiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mare aberaţie

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care se ocupă de protecţia animalelor - şi care, de altfel, au şi protestat acum două zile faţă de aceste amendamente -, susţin însă că descentralizarea răspunderii este de fapt dovada faptului că parlamentarii nu vor să-şi asume niciun fel de responsabilitate în a ceastă problemă.

"E o mare aberaţie şi se va crea haos în ţară. Imaginaţi-vă doar că la Bucureşti vor fi sterilizaţi câinii comunitari, iar la Ploieşti - eutanasiaţi", explică directorul fundaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu.

O metodă care la prima vedere pare cea mai eficientă şi rapidă, eutanasierea, este de fapt o mare greşeală, întăreşte acesta. Şi asta, din simplul motiv că nu rezolvă problema câinilor de pe străzi. "Iubitorii de animale îşi vor ascunde protejaţii ori de câte ori se vor organiza prinderi", care vor fi din ce în ce mai periculoase pentru hingheri, ameninţaţi oricum de iubitorii de câini.

Sterilizarea, soluţia cea mai ieftină

În România nu s-a ţinut cont de părerea specialiştilor în rezolvarea acestei probleme, adaugă Bărbuceanu. "Ani în şir autorităţile au eutanasiat câinii fără stăpân", precizează el, citând o statistică potrivit căreia, în Bucureşti, în 2001, erau 90.000 de câini. În şase ani, autorităţile din Capitală au raportat capturarea a 108.000 câini, dintre care 80% au fost omorâţi. "Pentru asta, s-a folosit un buget de peste nouă milioane de euro. Rezultă că, pentru a eutanasia un câine, sau cheltuit între 60 şi 80 de euro, în timp ce o sterilizare costă 25 euro", conchide Bărbuceanu.

De altfel, amendamentele deputaţilor prevăd ca toţi câinii să fie sterilizaţi. "Toţi maidanezii, dar şi câinii din curţile oamenilor, vor fi număraţi, trecuţi într-un registru şi marcaţi cu un cercel, care le va fi montat în ureche. Va fi ceva asemănător cu cercelul montat viţeilor", a explicat deputatul Vasile Gherasim, şi el membru al Comisiei de Administraţie Publică.

De sterilizare vor scăpa doar câinii firmelor care se ocupă cu comerţul patrupedelor şi care fac dovada că animalele sunt îngrijite şi monitorizate. În plus, modificările votate de comisie prevăd şi pedeapsa cu închisoarea pentru cei care abandonează câini.

"Primăria este obligată să-i înregistreze şi să-i sterilizeze. După, fiecare autoritate va putea decide, în funcţie de comunitate, ce va face cu maidanezii.", ION CĂLIN, deputat