Soluţie salvatoare pentru protejarea monumentelor istorice. Breaz vrea să modifice o lege care „creează o serie de blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României”
- Lucian Ionescu
- 4 aprilie 2019, 16:50
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a afirmat joi, la Brăila , după ce a vizitat Teatrul "Maria Filotti", Centrul de Creaţie şi Muzeul Brăilei "Carol I", că o echipă ministerială lucrează pentru modificarea Legii 422/2001 pe care o consideră ca fiind cauza unor blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României.
O primă formă a modificărilor acestei legi va fi prezentată Parlamentului în termen de 10 zile, potrivit agerpres.ro
"Un proiect major este cel pe Legea 422, referitoare la tot ceea ce înseamnă patrimoniu cultural. E nevoie de o modificare a legii, de o corelare cu realitatea a legii respective, deoarece am simţit noi, pe pielea noastră, că această lege creează o serie de blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României. Spun asta pentru că este o lege inflexibilă şi o lege neconformă cu realitatea. Lucrăm deja la modificarea legii şi suntem pe finalizarea unui prim draft, eu sper că în maxim 10 zile o să-l avem pentru o primă discuţie", a declarat Breaz.
De asemenea, Valer-Daniel Breaz a mai precizat intenţia sa este de a se introduce în legea amintită nişte articole prin care statul român să poată interveni mai uşor pentru protejarea monumentelor istorice aflate în situaţii litigioase. În acest sens, ministrul a dat ca exemplu imobilul Băile "Neptun" din Băile Herculane
"Sunt clădiri de patrimoniu care, de multe ori, din cauza unor litigii, ajung să se prăbuşească. Cel mai bun exemplu este Herculane, unde Ministerul Culturii a fost acuzat că nu a emis avizele pentru o consolidare de clădire ce s-a prăbuşit în urmă cu vreo două luni de zile, dar adevărul era cu totul altul: primarul de acolo nu îşi dăduse propria autorizaţie de începere a lucrărilor de consolidare. Vrem şi aici să avem în vedere o modificare legislativă. Ne-am lovit de cazuri de aceeaşi natură, litigii, motiv pentru care vom interveni cu un act legislativ şi vom face demersurile acolo unde trebuie să intervenim urgent pentru reparaţii", a spus Breaz.
Ministrul a mai spus că în aceeasşi situaţie se află şi clădirea Bibliotecii "Batthyaneum" din Alba Iulia, care găzduieşte, în momentul de faţă, peste 10% din patrimoniul de carte istorică veche din Europa.
"Vă daţi seama cam ce valoare are această bibliotecă?! Ea se află într-o situaţie tot aşa juridică, într-un litigiu, între Biserica Romano-Catolică, autorităţi, Ministerul Culturii. S-a ajuns ca termenul de judecată să fie dat în noiembrie 2022. Pot să vă spun că, în acest moment, plouă prin acoperişul acelei biblioteci, unde există şi un observator astronomic unic. Nu putem să stăm să aşteptăm deciziile instanţei şi să pierdem aceste valori. Scopul acestui proiect legislativ este acela de a interveni acolo unde sunt probleme legate de proprietate", a completat Valer-Daniel Breaz.