O nouă soluție. Imaginile din satelit, folosite pentru protejarea siturilor arheologice

satelit. Sursă foto: Wikimedia

Arheologii ar trebui să ia în considerare utilizarea imaginilor din satelit. Acestea sunt utile pentru evaluarea impactului pe care schimbările climatice îl pot avea asupra structurilor subterane antice. Aceste noi soluții vin în urma unui studiu realizat de experți.

Studiile prin satelit ar fi un instrument pentru a ajuta la monitorizarea și stabilizarea „siturilor de patrimoniu subterane” de pe Pământ. Acestea devin din ce în ce mai vulnerabile la schimbările climatice induse de om. Sunt supuse riscului inundațiilor rapide, urbanizării și altor amenințări, se arată într-o cercetare a Heritage Science.

Imaginile din satelit, folosite de arheologi

Mai exact, studiul se concentrează pe orașul antic Alexandria din Egipt. Această zonă este poate cel mai bine cunoscută pentru faimosul Far din Alexandria. Construcția a fost finalizată în jurul anului 280 î.Hr. în timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea.

Se spunea că farul este una dintre cele șapte minuni antice ale lumii. Deși nu mai este în picioare, acesta este doar un exemplu al potențialului arheologic al Alexandriei. Cu toate acestea, schimbările climatice afectează mormintele și necropolele subterane grecești, romane și egiptene din regiune. Aceste structuri au fost construite în roci calcaroase poroase care sunt vulnerabile la apă.

„Schimbările climatice sporesc numărul dezastrelor naturale precum inundațiile bruște, ploile abundente și creșterea nivelului mării. Crește impactul negativ intens al acestora asupra siturilor de patrimoniu mondial natural și cultural UNESCO”, se arată în studiu. UNESCO este Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură și menține o listă a siturilor de patrimoniu din întreaga lume.

Dezastre naturale și crize climatice

„Recent, numărul tot mai mare de dezastre naturale legate de crizele climatice a expus patrimoniul cultural construit subteran și de suprafață al Alexandriei la un risc mai mare decât oricând. Ceea ce ne impune noi provocări complexe pentru a proteja țesutul urban istoric și patrimoniul construit din Alexandria”, au adăugat autorii studiului.

Autorul cercetării, Sayed Hemeda, prezintă un studiu de caz privind deteriorarea catacombelor Kom El-Shoqafa din secolul al II-lea d.Hr. De fapt, cercetătorul examinase deja situl în cadrul mai multor studii realizate în trecut. Hemeda este profesor la Facultatea de Arheologie a Universității din Cairo, concentrându-se pe conservarea arhitecturală.

Lonely Planet descrie situl ca fiind „una dintre ultimele lucrări majore de construcție dedicate religiei Egiptului antic”. Ceea ce este important deoarece arată cum s-au îmbinat stilurile faraonic și grecesc în urmă cu aproximativ 1.800 de ani. Cea mai mare parte a studiului lui Hemeda discută despre posibilele metode de stabilizare a rocii. În cazurile în care apar inundații și alte probleme similare induse de schimbările climatice. Implicațiile sunt însă de mare amploare, deoarece problemele legate de catacombe ilustrează importanța protejării și a altor situri antice vulnerabile la încălzirea globală, conform Yahoo News .