Evenimentul Zilei > Social > Soluția PNL la criza sângelui: Parteneriat public-privat. Argumentele lui Cristian Bușoi
Soluția PNL la criza sângelui: Parteneriat public-privat. Argumentele lui Cristian Bușoi

Soluția PNL la criza sângelui: Parteneriat public-privat. Argumentele lui Cristian Bușoi

România are nevoie de investiții și de schimbarea modului de funcționare a sistemului de transfuzii, spune Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL responsabil cu domeniul Sănătății.

Parteneriatul public-privat este singura soluție durabilă și fără costuri pentru bugetul Sănătății, mai spune politicianul.

Dezbaterea publică despre refomarea urgentă a sistemului național de transfuzie sangvină este extrem de importantă și îl felicit pe ministrul Sănătății, dr. Victor Costache, pentru că a organizat această consultare publică, adaugă Bușoi.

El afirmă că „sistemul național de tranzfuzii are nevoie de reorganizare profundă. Astăzi, chiar dacă sistemul de transfuzii din țara noastră își îndeplinește funcțiile de bază, o face la un nivel sub standardele impuse de Uniunea Europeană. Iar “sub standard” înseamnă pericol pentru sănătate și pentru viață. Nu mai putem continua așa”.

„Salut și susțin, de asemenea, ideea agreată de Guvern de a realiza un parteneriat public – privat pentru a crea o bancă națională de sânge, plasmă și celule stem. Acest pateneriat reprezintă cea mai bună bună modalitate de a combina resurse publice și pe cele private pentru a oferi pacienților români sânge, componente sangvine și medicamente derivate esențiale”, a mai spus vicepreședintele PNL.

„După cum am mai subliniat și cu alte ocazii, peste 70% din cantitatea de plasmă umană pe plan mondial este colectată de către entități private. Țări apropiate de România, precum Ungaria, Cehia, Austria și Germania reușesc să-și asigure integral consumul de sânge și componente sangvine pentru transfuzie, precum și medicamentele derivate din plasma colectată de la donatorii proprii, tot datorită parteneriatelor public – private din acest sector”, a mai spus responsabilul cu domeniul Sănătății din PNL.

„Trebuie să dăm dovadă de viziune, de hotărâre și să construim acest proiect în mod corect, transparent și cu gândul la benefiicile pentru pacient”, a încheiat Cristian Bușoi.