Evenimentul Zilei > Politica > Soluția lui CTP pentru actuala criză politică. „Singura variantă pentru PSD este…”
Soluția lui CTP pentru actuala criză politică. „Singura variantă pentru PSD este…”

Soluția lui CTP pentru actuala criză politică. „Singura variantă pentru PSD este…”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că în momentul de față singura variantă pentru PSD, atâta timp cât șeful Executivului refuză să demisioneze, este moțiunea de cenzură care este însă foarte greu de făcut pentru că „fiecare cuvânt pus acolo se întoarce împotriva lui Dragnea și a lui Tărcieanu” care au garantat acest guvern.

Cristian Tudor Popescu pentru digi24.ro: "Aceste declarații ale Cotroceniului sunt menite să pună în lumină situația care începe să frizeze grotescul, creată de coaliția aflată la guvernare. Reacția este potrivită din punct de vedere procedural. Această criză nu aduce decât rău României, imaginii României, economiei și așa mai departe.

Ceea ce spune Cotroceniul este extrem de corect, la litera legii. Câtă vreme Grindeanu nu își dă demisia, alt premier nu va fi luat în considerare de Iohannis. Singura varianta pentru PSD este moțiunea de cenzură, unde trebuie să prezinte o motivație, care se consemnează. Asta e foarte greu de făcut, pentru că fiecare cuvânt pus acolo se întoarce împotriva lui Dragnea, în primul rând, și a lui Tăriceanu, care au susținut, garantat și numit acest guvern și nu au decât de pierdut. Oricum pierd mult în ochii alegătorilor oferindu-le acest spectacol.

Grindeanu știe foarte bine că președintele Iohannis nu ar avea cum să garanteze numirea unui premier PSD. Asta a fost o modalitate de a spune că nu se agață de scaun, în același timp dorind să își arate dedicația pentru partid. Iohanis nu poate garnta nimic, trebuie să se consulte cu partidele. Nu are cum să garanteze așa ceva. Și dacă ar putea nu ar face-o. Este o modalitate prin care Grindeanu vrea să spună că nu se agață de scaun și rămâne PSD-ist sută la sută.

Nu știu în favoarea cui curge acest timp, dar știm sigur în defavoarea cui curge timpul. Toate aceste ore sunt în defavoarea lui Dragnea și Tăriceanu și partidelor lor. Grindeanu nu este în fruntea unei schisme, a unei conspirații, este de unul singur, practic.

Câtă vreme Grindeanu nu își dă demisia, singura variantă este moțiunea de cenzură. Altfel nu poate fi înlăturat. În clipa în care și-ar fi dat demisia, Grindeanu ar fi recunoscut că este vinovat și i se putea arunca în cârcă totul, ceea ce el nu dorește.

El poate să rămână la Palatul Victoria până când va fi demis prin moțiune de cenzură, asta dacă nu găsește domnul Dragnea alte modalități prin care să îl convingă să își dea demisia.

Nu ceri moțiune de cenzură pentru că nu îți mai place culoarea ochilor premierului. Ea se pune acolo doar pe motive legate de neperformanță legate de guvernare. Nimic altceva nu se acceptă în motivația unei moțiuni de cenzură.

V-am spus că un astfel de pomelnic pus acolo, dacă o să apară astea plantate de domnul acesta judecat pentru mita și trafic de influență, dositorul de tablouri în pereți, Vâlcov, dacă apare de pildă povestea aia că de ce nu am strâns legăturile cu Uniunea Sovietică, o să aibă probleme în ochii românilor această coaliție de guvernare. Deja le are. "