Solicitări pe bandă rulantă pentru geniștii din Republica Moldova. Misiuni extrem de periculoase

Solicitări pe bandă rulantă pentru geniștii din Republica Moldova. Misiuni extrem de periculoase Geniștii merg la spitalale din București / Sursa: arhiva EVZ

Activitate intensă pentru geniștii din Republica Moldova, în luna martie, din cauza numeroaselor cazuri ce au trebuit să fie soluționate.

Astfel, specialiștii ce fac parte din Armata Națională au executat 11 misiuni de deminare. Geniștii au depistat și au distrus 11 obiecte explozive din mai multe raioane ale Republicii Moldova.

Este vorba despre misiuni de deminare în: localitățile Bălți, Anenii Noi, Căușeni, Criuleni, Leova, Orhei, Ungheni și Hîncești.

Multe misiune pentru geniștii din Republica Moldova în luna martie

După cum a afirmat ofițerul superior din cadrul Serviciului Geniu, maior Ivan Cornegruţa, una dintre cele mai periculoase misiuni de deminare a fost executată în municipiul Bălți, pe strada Maria Cebotari. Acolo unde echipa de geniști a Brigăzii infanterie motorizată ,,Moldova’’, condusă de căpitan Dionis Cebotarean, a depistat și neutralizat o grenadă de mână F1.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În aceeași perioadă, echipa de geniști a Batalionului de Geniu ,,Codru’’, condusă de maiorul Ion Golovei, a fost solicitată în localitatea Tomai, raionul Leova, unde a neutralizată o bombă de aruncător, calibru 81 mm. Sursa a menționat că toate obiectele explozive datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost distruse în condiţii de maximă securitate”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Cum trebuie acționat în situația în care cetățenii dau peste un explozibil

Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate în timpul lucrărilor agricole de primăvară, geniștii militari vin cu mai multe atenționări:

Anunțați 112 sau autoritățile publice locale (primăria, poliția); Marcați locul depistării obiectului exploziv; NU atingeți muniţiile cu mâna sau cu alte obiecte; NU loviți și nu mişcați muniţiile găsite în pământ sau la suprafaţă; NU demontați focoasele sau alte componente; Nu aruncați în foc obiectul exploziv. Potrivit sursei, de la începutul anului, au fost îndeplinite 21 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 31 de obiecte explozive de diferite tipuri, precum și 4 cartușe.

sursa: deschide.md