Lista cu localitățile unde se poate obține pensia mai devreme cu doi ani. Au fost adăugate 15 orașe și comune noi

Lista cu localitățile unde se poate obține pensia mai devreme cu doi ani. Au fost adăugate 15 orașe și comune noi Noua lege a pensiilor. Crește vârsta de pensionare. Sursa: arhiva EVZ

Numărul localităților unde se poate pensiona mai devreme cu doi ani a crescut cu încă 15, extinzându-se în șase județe. Acum, lista cuprinde 31 de localități din România, cu peste 600.000 de locuitori, unde rezidenții se pot pensiona fără penalizare.

Propunerea legislativă care extinde numărul persoanelor beneficiare de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, în zonele afectate de poluare permanentă cauzată de extracția, prepararea și arderea cărbunelui sau a altor minereuri a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

15 orașe și comune adăugate pe lista locațiilor cu pensionare mai devreme

Proiectul de lege vizează modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum și într-o rază de 8 km în jurul acestora. Scopul acestui proiect este de a extinde numărul de localități care beneficiază de această prevedere.

Astfel, propunerea legislativă adaugă localitățile Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă și Vladimirescu din județul Arad, Pitești din județul Argeș, Comănești din județul Bacău, Codlea din județul Brașov și Giurgiu din județul Giurgiu în lista zonelor în care locuitorii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine poate beneficia de pensionarea anticipată, fără penalizare

„Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor”, se arată în proiectul de lege adoptat de către deputaţi.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.