„Agenţia Naţională de Integritate ne comunică şi ne solicită să constatăm demiterea de drept din calitatea de senator a domnului Mora Akos Daniel. Ştiţi că este o problemă care a mai fost pe ordinea de zi a Biroului Permanent. Faţă de ultima solicitare au intervenit unele modificări ca urmare a unui răspuns primit din partea Curţii Constituţionale. Am transmis Comisiei juridice solicitarea ANI şi am rugat să ne dea un răspuns cu celeritate dat fiind faptul că au apărut elemente noi, adică decizia CCR”, a declarat vicepreşedintele social-democrat al Senatului Cristian Dumitrescu, marţi, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului se solicită aplicarea „cu celeritate” a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

„Vă solicităm să dispuneţi punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Târgu Mureş, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligaţiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituţională în decizia amintită, vă rugăm constataţi demiterea de drept, din calitatea de senator, a domnului Mora Akos Daniel”, se arată în documentul amintit.