Soleimani și-a semnat singur condamnarea la moarte. Trump doar a ținut ștreangul

Soleimani și-a semnat singur condamnarea la moarte. Trump doar a ținut ștreangul

Donald Trump a autorizat uciderea generalului Qassim Soleimani acum șapte luni, dacă agresiunile Iranului mai provocau moartea unor cetățeni americani.

Această dezvăluire fulminantă a fost făcută de agenția NBC News, care citează cinci actuali și foști oficiali din administrația Trump.

Planul de lichidare a lui Soleimani a fost aprobat în iunie, dar Trump a pus condiția ca el să fie cel care are ultimul cuvânt pentru a declanșa operațiunea, afirmă sursele citate.

Această decizie explică de ce eliminarea generalului iranian s-a aflat pe lista de opțiuni pe care Pentagonul i-a prezentat-o președintelui american acum două săptămâni, ca variante de represalii după un atac al milițiilor șiite irakiene, sprijinite de Teheran, asupra unei baze militare din Irak, în care un american a fost ucis, iar alți patru au fost răniți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest atac, practic, generalul iranian Qassim Soleimani și-a semnat singur condamnarea la moarte.

„A existat un număr de opțiuni prezentate președintelui de-a lungul timpului”, a declarat pentru NBC un important membru al administrației, care a adăugat că doar „cu ceva timp în urmă” consilierii lui Trump au pus pe această listă de răspunsuri potențiale și lichidarea lui Soleimani.

După ce Iranul a doborât o dronă a Statelor Unite în luna iunie. John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, i-a cerut președintelui să ordone represalii aprobând uciderea lui Soleimani, spun sursele.

Și secretarul de stat Mike Pompeo i-a cerut președintelui să ordone lichidarea generalului.

Însă Trump a respins sugestia, afirmând că va lua această măsură doar dacă Iranul trece linia roșie și ucide un cetățean american.

Mesajul președintelui a fost că „intră în discuție numai dacă ei (iranienii) lovesc americani”, potrivit unei persoane informate despre această dezbatere scrie NBC News.

Nici Casa Albă, nici Consiliului Național de Securitate nu au răspuns solicitărilor agenției de presă de a comenta aceste informații. La fel, Bolton și Departamentul de Stat.

Agenții serviciilor de informații americane au urmărit de ani buni îndeaproape toate mișcările lui Qassim Soleimani. Când Trump s-a instalat la Casa Albă, Mike Pompeo, numit de noul președinte în fruntea CIA, l-a îndemnat pe acesta să adopte o atitudine mai agresivă față de Soleimani. Pompeo i-a arătat lui Trump informații despre ceea ce un membru al administrației a descris ca „foarte serioase amenințări”.

Ideea de a-l ucide pe Soleimani a fost evocată pentru prima dată în 2017, cu ocazia unor discuții pe care consilierul pentru securitate națională de atunci al lui Trump, HR McMaster, le-a avut cu alți responsabili ai administrației pe marginea strategiilor de securitate ce trebuie abordate.

Însă atunci nu era decât unul dintre numeroasele elemente posibile ale unei campanii de „presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului, și „nu era ceva care să fie considerat ca un prim pas”, a declarat un fost membru al administrației.

Ideea a devenit mai serioasă după înlocuirea lui McMaster cu Bolton în aprilie 2018, unul dintre așa-numiții „șoimi de la Washington”, adepți ai unei linii mai dure în politica externă, mai ales vizavi de Iran.

Bolton era un mare partizan al forțării unei schimbări de regim la Teheran.

John Bolton a părăsit Casa Albă în septembrie 2019, spunând că a demisionat - Trump a afirmat că a fost concediat – în urma unor divergențe, mai ales pe tema Iranului.

Administrația Bush Jr. a declarat brigăzile iraniene Al-Quds drept organizație teroristă în 2007.

Patru ani mai târziu, administrația Obama a anunțat noi sancțiuni împotriva lui Soleimani și a altor trei lideri ai Al-Quds, pentru un presupus complot care viza asasinarea ambasadorului saudit la Washington.

Însă, în aprilie 2019, la îndemnul lui Bolton, Trump a încadrat întregul corp al Gardienilor Revoluției din Iran (din care fac parte și brigăzile Al-Quds) ca organizație teroristă.

La vremea respectivă, Casa Albă a refuzat să confirme dacă această măsură însemna că Gardienii Revoluției vor fi vânați la fel ca toți membrii celorlalte organizații teroriste, ca de exemplu ISIS sau Al Qaida.

Iranul a ripostat, desemnând armata americană ca organizație teroristă.