Amploarea fenomenului a îngrijorat guvernul de la Helsinki. Ministrul finlandez de Interne, Petteri Orpo, a declarat la televiziunea YLE:

„Organizarea de patrule de stradă reprezintă un comportament extremist. Ea nu duce la sporirea securității populației. Aceste miliții nu au dreptul să utilizeze forța.”

Grupuri de oameni neînarmați, care se intitulează „Soldații lui Odin”, zeul suprem în mitologia nordică, dar și zeu al războiului și al morții, au fost văzute în ultimele luni în mai multe orașe în jurul centrelor de primire a imigranților.

Unii dintre ei poartă caschete sau bluze negre inscripționate cu inițialele SOO (Soldații lui Odin).

Potrivit poliției, anumiți membri ai acestor grupuri au legături cu mișcările de extremă dreapta.

Trei membri ai unei patrule din orașul Joensuu, într-o declarație pentru ziarul local Karjalan Heili:

„Nu stă în principiile noastre să atacăm. Este vorba doar de apărare. Toată lumea are dreptul de a se apăra când este atacată. Ne apărăm și chemăm poliția.”

„Soldații lui Odin” susțin că numără circa 500 de membri în întreaga țară. Pe site-ul lui Mika Ranta, fondatorul unui dintre grupuri, este denunțat pericolul „intrușilor islamici”, despre care susține că sporesc insecuritatea în Finlanda, făcând un apel către „patrioți și cei care critică imigrația” să i se alăture.

În 2015, Finlanda, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, a primit peste 32.000 de solicitanți de azil, o cifră de 10 ori mai mare decât în 2014. Țara scandinavă este pe locul IV după numărul de imigranți primiți. 

Finlanda nu este singura țară europeană în care asemenea miliții civile încearcă să facă treaba forțelor de ordine, ce par depășite de infracționalitatea imigranților. Germania (în care mișcările naționaliste au cunoscut o dezvoltare exponențială, pe măsură ce Angela Merkel a deschis tot mai larg frontierele) au apărut în mai multe orașe astfel de patrule civile. Mai ales după ce poliția a fost nevoită să recunoască atrocitățile din noaptea de Anul Nou.