Sofia face echilibristică pe o frânghie subțire între Atena și Ankara
- Magda Spiridon
- 11 martie 2020, 04:30
Despre ce este vorba? Conducta de gaz EastMed este un proiect comun al celor trei țări menționate, ideea fiind de a se transporta combustibil albastru de pe câmpurile de gaze din Israel și Cipru în Italia și de acolo şi în restul Europei. Se preconizează că aceasta va asigura un consum constant de gaze pe continent, o alternativă la cel rusesc. La 2 ianuarie 2020, Israel, Cipru și Grecia, au semnat un acord în acest spirit, pe care Turcia l-a întâmpinat dur, îl consideră ca o amenințare la interesele sale politice, militare și energetice din Mediterana de Est. Ankara contestă drepturile Ciprului asupra aprovizionării cu gaz, își trimite navele de cercetare în aceste zone și chiar încheie un acord cu guvernul libian de la Tripoli, în care şi-au împărţit părți din Mediterană ce sunt considerate ca aparținând Ciprului. UE a răspuns declarând forajul Turciei ilegal, iar tratatul cu Tripoli ca un atac la suveranitatea Ciprului și chiar a impus sancțiuni (simbolice) celor implicați în foraje.
Bulgaria s-a poziţionat clar în dispută - în beneficiul Ciprului și al aliaților săi. Acest lucru a fost demonstrat nu numai de Rumen Radev, ci și de premierul Boiko Borisov. În declaraţia sa cu Anastasiadis, Borisov s-a concentrat, de asemenea, pe energie, spunând că legătura de gaze Grecia-Bulgaria este de "o importanţă crucială ca structură de intrare pentru importurile de gaze din sursele alternative pentru întreaga regiune din sud-estul Europei". Interconectorul va permite importul de gaz natural lichefiat din viitorul terminal de pe coasta de nord a Greciei (de la care compania bulgară de energie Bulgargaz va dobândi o participație de 20%) și de la EastMed.
"În acest context, parteneriatul energetic pe axa Israel-Cipru-Grecia este strategic", a asigurat Borisov și a acordat sprijin deplin acordului trilateral pentru construcția conductei de gaz a Mediteranei de Est. Faptul că atât Rumen Radev, cât și Boiko Borisov, care altfel sunt ostili din punct de vedere politic, susţin acum aceeași poziție, arată clar că există o armonie completă între instituțiile statului bulgar în acest caz.